neděle 30. října 2011

Vánoční přípravy

Zdravím Vás, moji milí návštěvníci :-). Tentokrát zde nenajdete žádný recept. Tentokrát se na Vás obracím s prosbou já. Jelikož jsou pro mě advent a vánoční přípravy tím nejkrásnějším obdobím roku, tak se snažím vždy vše s předstihem naplánovat. Chci aby bylo vše perfektní. Advent začne již za 4 týdny a proto již teď přemýšlím nad tím, jak si letos advent zpříjemním a oslavím příchod Vánoc.
Proto se Vás ptám:
Jaký recept na vánoční perníčky se Vám osvědčil nejvíce? Já bohužel zkoušela už spoustu receptů, ale málokdy se mi povedly měkké perníčky.
Jedna moje známá cukrářka dělá každoročně perníkové těsto již v září, prý aby se koření rozvinulo. O recept se bohužel podělit nechce, ale vím, že těsto potírá olejem, dělá ho z opravdu velkého množství dávek a před pečením ztvrdlou část okrájí a vyhodí, ale je faktem, že jsou to nejchutnější perníčky, které jsem kdy ochutnala. 
Které druhy cukroví pečete tradičně každý rok? Nebo zkoušíte každoročně jiné? U nás každoročně vyhrávají rohlíčky, linecké, tlapky a perníčky. Poté se snažím zkoušet nové a nové druhy.

čtvrtek 27. října 2011

Pizza tyčinky - luxusníííí!!!

Zítra mě čeká oslava. Oslava přítelových narozenin. Tak jsem se ujala role kuchařky a chystala pohoštění. Upekla jsem rohlíčky ze šlehačkového těsta, 2 druhy pomazánek (Sloní žrádlo, česneková) - jednohubky budu dělat až zítra, šneky z listového těsta a kynuté tyčinky alá pizza. Tak doufám, že to bude zítra chutnat.
Pizza tyčinky jsem opět zkoušela poprvé, ale tak moc mě nadchly, že se s Vámi musím podělit o recept :-).
Je to celkem jednoduché. Základem rychlosti je mít domácí pekárnu, ale i bez ní to půjde.


Rohlíčky ze šlehačkového těsta

Výborné! Úžasné. Mám moc ráda kynuté plněné rohlíčky, ale tentokrát jsem chtěla něco jiného, tak jsem vyzkoušela recept od Jany Remkové, která za něj již sklidila spoustu kladných hodnocení na stránkách Topreceptů. Tyto stránky doporučuji! Najdete tu spoustu výborných receptů.


pondělí 24. října 2011

Hermelínový měšec

Taky milujete hermelín? Já teda strašně moc. Obliba hermelínu u mě nabrala na obrátkách ve chvíli, kdy jsem ochutnala hermelínovou pizzu s brusinkami. Od té doby hermelín bez brusinek je pro mě tabu. Výborná sladkokyselá chuť brusinek dokonale podtrhuje chuť vyzrálého, smetanového hermelína.
Dá se jíst zastudena či zatepla, jen tak samotné na chlebu nebo jako součást pokrmu. Nyní Vám chci představit svůj pokus, který dopadl úchvatně a svou chutí ho řadím mezi top jídla, a to se přitom nejedná o moc pracný pokrm. Však posuďte sami.


sobota 22. října 2011

Výlov rybníku Olšovec

Dnes jsme vstali brzy ráno a vyrazili jsme se podívat na výlov jedovnického rybníka Olšovce. Nikdy jsem na výlovu nebyla, proto jsem se opravdu velice těšila. Po příjezdu na místo jsem byla mírně řečeno v šoku. Očekávala jsem prodejnu ryb, pár stánků a tak maximálně 200 lidí. To že okolo rybníku bude okolo 100 - 150 stánků s nejrůznějšími jedlými i nejedlými věcmi a davy, čítající tisíce lidí, jsem opravdu nečekala. Počet lidí byl mnohem větší než například prosincové vánoční trhy ve Vídni. Nepřeháním.

pátek 21. října 2011

Jablečný páj s drobenkou (Dutch apple pie)

Při listováním listopadovými čísly Gurmetu a Apetitu mi do oka padlo tolik receptů, že jsem se hned vrhla do zkoušení. Tento měsíc to bude nabité. Jako první Vám přináším jablečný páj s drobenkou. Voní nádherně :-)

středa 19. října 2011

Kynutá maková bábovka

Máte rádi makové záviny? Jestli ano, tak tenhle recept je jako stvořený pro Vás. Absolutně dokonalý a moooc dobrý moučník plný makové nádivky. Mňaaam. Taky se Vám sbíhají sliny?


úterý 18. října 2011

Zapečená feta

Zase se vracím v myšlenkách zpět do Řecka... Dostala jsem chuť na fetu a rajčata, tak jsem si připravila zapečenou fetu s rajčaty, takovou jakou jsme jedli na Corfu. Je to moc dobrá chuťovka např. k vínu, nebo jen tak místo večeře.

pondělí 17. října 2011

Langoše "raz dva"

Mám ráda langoše, stejně tak i můj přítel. Ale nesnáším tu spoustu oleje a většinou je mi pak těžko. Nedávno jsem objevila super jednoduchý a super rychlý recept na langoše, který se dá smažit skoro nasucho. Takže pokud máte chuť, tak směle do toho.
Potřebujete jen jogurt, polohrubou mouku, sůl a jedlou sodu.
Na 1 kelímek bílého jogurtu se dají 2 kelímky polohrubé mouky a lžička sody, osolíme špetkou soli.
Toto množství vystačí na asi 8 langošů o průměru 8 cm, tudíž tak 2 porce.
Vypracujete těsto, dáte chvíli odpočinout. Pak jen vyválíte placky a dáte smažit. Jsou dobré i langošové jednohubky, kdy můžete langoše vykrajovat např. skleničkou nebo vykrajovátkem na cukroví.
Po osmažení osušte kuchyňskou utěrkou, potřete česnekem, posypte sýrem a servírujte s kečupem.

Dobrou chuť!!!

pátek 14. října 2011

Stifado

aneb řecký guláš ;-) . Výborná mňamka, kterou jsem byla okouzlená a šíleně mi zachutnala.
Přesný recept jsem si ale z Corfu bohužel nedovezla, jen představu a chuťové vzpomínky. Hledala jsem tedy recept, který jsem pak dochucovala podle vzpomínek až do výsledné chuti, která mě alespoň na okamžik vrátila do stínu olivovníku v liapadeské taverně.

čtvrtek 13. října 2011

One lovely blog awards

A tímto moc děkuji Slávce za ocenění mého blogu. Moc si toho vážím, zvlášt proto, že takové osenění můj blog dostává poprvé. Jsem ráda, že se Vám moje příspěvky líbí.

V nejbližších dnech se můžete těšit na specialitky z Korfu, které jdou chutně ukuchtit i v našich kuchyních. :-) Přeji hezký den. Vaše Leňulka

sobota 8. října 2011

Anglický vánoční koláč - přípravná část

Znáte ho? Já jej do loňského roku neznala. Loni objevila, ale bylo moc pozdě na to, jej vyzkoušet. O co se jedná? O opilý vánoční koláč, který patří k tradičním anglickým Vánocům, stejně tak jako krocan.
Zajímavostí na tomto koláči je to, že se peče dlouhou dobu před Vánoci. Prý pilné anglické hospodyňky tento koláč začínají připravovat už v lednu.
Koláč patřil mezi oblíbené dobroty královny Viktorie, která měla ráda dort pořádně nasáklý alkoholem.

středa 5. října 2011

Španělská restaurace Espaňola

Další na seznamu restaurací, které jsem chtěla v Brně navštívit byla španělská restaurace Espaňola, kterou jsme s přítelem navštívili 29. září.
Prostředí - Z ulice nevypadá restaurace nijak vábně. Možná díky těm lacině vyhlížejícím deštníkům, které mi k restauraci, která se prezentuje jako jedna z lepších, prostě nesedí.

neděle 2. října 2011

Dort rychle, snadno a chutně ;-)

Strašně ráda peču narozeninové dorty. Baví mě to. Sice nejsem odborníkem přes zdobení, rozkrojování dortů a další, ale dělám to ráda a troufám si říct, že moje dorty chutnají.
Při pečení vycházím z toho, že dort musí chutnat v první řadě mě. Nepekla bych nic, co by mi nechutnalo. Naštěstí jsem takový typ, co sní až na koprovku, chobotnice, brouky a vnitřnosti všechno.
Mám zafixováno, jak by neměl chutnat dort a podle toho se řídím. Naštěstí moji nejbližší mají představu ideálního dortu podobnou. Korpus musí být lehký, nadýchaný jako peříčko. A v krému nesmí být tuna másla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...