Na 1 kringel budete potřebovat:
kynuté těsto:
300g hladké mouky
špetka soli
120ml mléka
15g droždí
30g másla
1 žloutek
1 polévková lžíce cukru
náplň:
3 lžičky skořice
60g másla
5 lžic krystalového cukru
Nejprve si připravte kynuté těsto. Já je dělám tak, že rozdrobím droždí do misky, posypu troškou cukru, přeleju troškou teplého mléka a nechám vzejít kvásek. Mezitím promíchám mouku se solí, rozpuštěným máslem, žloutkem, zbytkem mléka. Nakonec opatrně zapracuji kvásek. Uhnětu nelepivé těsto, které nechám alespoň hodinu kynout.
V mezičase si připravte náplň. Rozpusťte máslo a vmíchejte do něj skořici a cukr. Vznikne hustá náplň.
Vykynuté těsto rozválejte na vále na co největší a co nejtenší obdélník. Tento obdélník potřete náplní a srolujte z něj roládu. Roládu podélně rozkrojte a otočte půlky hřbetem k sobě. Z takto připravených dvou částí spleťte cop a poté jej vytvarujte do věnce.
Věnec dejte na pečícím papírem vyložený plech a nechte kynout dokud se nenahřeje trouba na 180°C.
Poté dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 25 minut, dokud nebude věnec krásně zlatavý. Jak poznáte, že je hotovo? Kuchyň vám zaplaví nepřekonatelná vůně!
Je to opravdu lahůdka!!!
Dobrou chuť!
P.S. Kdybyste náhodou nevěděli, jak přesně věnec udělat, tak ZDE je přesný fotopostup.
Tak tyhle skořicové dobroty úplně zbožňuji. Taky si něco takového budu muset zase někdy upéct. Děkuji za inspiraci :)
OdpovědětVymazatWau Leni vypadá úžasně, ještě líp než z pekárny ;-) já chci takyyy :D
OdpovědětVymazatUž se na tetno druh pečiva chystám hodně dlouhu, je úžasný a doufám, že se mi taté tak dobře povede...:-)
OdpovědětVymazatMáslo se skořicí je geniální kombinace :) Způsob zapletení vypadá fakt pěkně, budu to muset vyzkoušet :)
OdpovědětVymazat