Po delší době opět recept na jeden výborný dezert... Recept znám z dětství, ale nikde jsem
jej nemohla najít, tak jsem pekla dle vzpomínek a výsledný dort chutná
naprosto skvěle a báječně...
Původní recept je z kalendáře z roku 1995 "Recepty dámského klubu Frekvence 1. Tento je dělán podle chťových vzpomínek. :-)
Původní recept je z kalendáře z roku 1995 "Recepty dámského klubu Frekvence 1. Tento je dělán podle chťových vzpomínek. :-)
Co budete potřebovat?
Na těsto si připravte:
200 g hladké mouky
125 g Hery
3 žloutky
75 g cukr moučka
1/2 prášku do pečiva
kůru a šťávu z BIO citronu
vanilkový cukr
Na krém si připravte:
2 vanilkové pudingy
1/2 l vody
cukr dle chuti
kůru a šťávu z 1 citronu
100 g másla
A na bezé si nachystejte:
3 bílky
cukr (100g) dle chuti
200 g hladké mouky
125 g Hery
3 žloutky
75 g cukr moučka
1/2 prášku do pečiva
kůru a šťávu z BIO citronu
vanilkový cukr
Na krém si připravte:
2 vanilkové pudingy
1/2 l vody
cukr dle chuti
kůru a šťávu z 1 citronu
100 g másla
A na bezé si nachystejte:
3 bílky
cukr (100g) dle chuti
A jaký je postup?
Těsto - vypracujeme ze všech surovin těsto a necháme
odležet. Pokud je těsto lepivé, tak přidáme mouku (záleží na velikosti
citronů). Po asi půl hodině rozválíme těsto a vyplníme s ním dortovou
formu a dáme péci. Pečeme při 180°C asi 15 - 20 min... Těsto by mělo
začít růžovět, ale nemělo by se dopéci zcela, neboť půjde ještě jednou
do trouby!!!
Krém - uvaříme si puding ze 2 vanilkových pudingů a vody, ocukrujem. Do teplého pudingu přimícháme máslo a nakonec kůru a vodu z citronu.
Krém navršíme na skoro upečený dort a necháme vychladnout. Poté si udělejte bezé. A troubu dejte rozehřát na 150°C.
Bezé - ušlehejte tuhý sníh a do něj zašlehejte cukr, tak aby vám vznikl hustý sníh.
Bezé navršte na vychladlý krém a dejte zapéci. Pečte dokud se neutvoří růžová bílková krusta.
Poté vytáhněte z trouby a nechte zcela vystydnout, teprve poté se do něj pusťte!!! Je to důležité, jinak se vám rozteče a nebude držet tvar!!!
Krém - uvaříme si puding ze 2 vanilkových pudingů a vody, ocukrujem. Do teplého pudingu přimícháme máslo a nakonec kůru a vodu z citronu.
Krém navršíme na skoro upečený dort a necháme vychladnout. Poté si udělejte bezé. A troubu dejte rozehřát na 150°C.
Bezé - ušlehejte tuhý sníh a do něj zašlehejte cukr, tak aby vám vznikl hustý sníh.
Bezé navršte na vychladlý krém a dejte zapéci. Pečte dokud se neutvoří růžová bílková krusta.
Poté vytáhněte z trouby a nechte zcela vystydnout, teprve poté se do něj pusťte!!! Je to důležité, jinak se vám rozteče a nebude držet tvar!!!
Dort je určený k rychlé spotřebě (max 2 dny), proto neváhejte a směle do něj!
(Stejný recept jsem před časem publikovala i na toprecepty.cz)
druhého dne zbyde... :-)
Chuťové vzpomíná to velmi dobře znám a též ráda "vzpomínám", dortík musí být svěží a moc dobrý, mňam...:-)
OdpovědětVymazatMilá Leňulko, citronový dort vypadá fantasticky. Rychlá spotřeba? Tak ta je tedy stoprocentně zaručena. Za jedno odpoledne sněden - zbydou jen drobečky. ;)
OdpovědětVymazatVivi ♥
holky mě dort strašně chutná, protože kombinace lineckého těsta, kyselého pudingu a sladkého bezé je senzační a jak píše Vivi osvěžující ;)...
OdpovědětVymazatCitrony mám hrozně ráda...:) Vypadá krásně...;)
OdpovědětVymazattakéto ľúbim, máš ho lákavý a krásny :-)
OdpovědětVymazat