Tak konečně jsem se i já odhodlala a vrhla se na svůj první cheesecake. Jak to dopadlo?
Rozhodla jsem se, že upeču nějaký narozeninový dort. V tom jsem si vzpoměla, že už dlouho chci vyzkoušet cheesecake, takže co upeču byla jasná volba. Nakoupila jsem vše potřebné, dala zapéci "korpus" (sušenky s máslem), pak jsem si připravila náplň a vše dala ztuhnout. Další den jsme jeli na oslavu, tak jsem dort naložila do auta a jeli jsme.
Jelikož je mojí a přítelovou velkou vášní geocaching, tak jsme se rozhodli, že cestou vyzvedneme jednu "kešku". V autě jsme měli pejska, který byl připoutaný v kufru. S rozkazem "hlídej!" jsme jej zanechali v autě a šli odlovit kešku.
Jenže náš milý pejsek si rozkaz "hlídej" vynaložil po svém, nějak se mu podařilo vyvlíknout a když jsme přišli, Spajky seděl v dortové formě :oD. No a jelikož to není žádný drobeček, tak z krásného cheesecaku byla jakási hojně promíchaná kakaovo-sýrová hmota. Prostě styl "nahažte to do mixéru a vše pořádně promíchejte"!
Takže jsem po příjezdu k rodičům dělala cheesecake č. 2, aniž bych ochutnala ten úplně první. :oD
Láska k vaření a dobrému jídlu mě provází už od dětství. Jako malá jsem strašně ráda pomáhala mamce s pečením vánočního cukroví a snad od devíti let jsem pekla, vařila a kuchtila dobrůtky. Mám dva sny týkající se vaření. První velký sen je otevřít si jednou svou malou cukrárnu. Mým druhým snem bylo založit si blog o vaření a jídle. Tento sen jsem si nyní rozhodla splnit. Vítejte u mě v kuchyni. Přeji Vám dobrou chuť! Leňulka
pondělí 27. února 2012
čtvrtek 23. února 2012
Rumový perník s jablky
Taky milujete perník? Já jej mám nejraději politý čokoládou a posypaný kokosem. Jelikož jsem nemohla najít svůj osvědčený recept, pátrala jsem v časopisech až jsem objevila tento. Recept je z Gurmetu 12/11.
Musím říct, že perník je vláčný, chuťově výborný a poleva jej povyšuje na perník snů :-). Nebojte se změn, klidně vyzkoušejte jiný než váš nejoblíbenější recept na perník. :-) Nebudete litovat.
Musím říct, že perník je vláčný, chuťově výborný a poleva jej povyšuje na perník snů :-). Nebojte se změn, klidně vyzkoušejte jiný než váš nejoblíbenější recept na perník. :-) Nebudete litovat.
středa 22. února 2012
Šroubky
Když máme nyní to období masopustního veselí, karnevaly a ostatky jsou v plném proudu, tak by byla škoda nepřidat recept na výborné šroubky. Nebo alespoň tak jim říkáme u nás. Jde o dobrotu, která je chuťově dost podobná božím milostem, ale jak jistě sami víte, tak každý recept má tisíce verzí. U nás na Moravě se vždycky dělalo právě toto a dělají to tak i tetičky a další příbuzní.
úterý 21. února 2012
Zapečené zeleninové brambory
Dnes mám pro Vás recept na nenáročnou, zdravou, rychlou, chutnou a bezmasou večeři. Hotovo budete mít za 10 minut, pak už jen musíte počkat, než se dobrota upeče.
čtvrtek 16. února 2012
Domácí krtkův dort
Taky tolik zbožňujete, stejně jako já, Krtkův dort? A napadlo Vás si jej připravit doma a neutrácet za předraženou sypkou směs? Já jej připravuji celkem často. Nyní jsem jej připravila v srdcové formě a přítel jej ode mě dostal ke svátku zamilovaných :-). <3
středa 15. února 2012
Jamieho netradiční těstoviny s vodkou
Tento příspěvek se bude skládat z dvou Jamieho receptů. Ten první bude na domácí těstoviny, druhý na netradiční omáčku k těstovinám s vodkou.
Začněme tedy těstovinami.
Budete potřebovat:
600 g hladké mouky (té nejlepší, nebo můžete použít semolinu)
6 vajec (nebo 12 žloutků)
6 lžic kvalitního olivového oleje
Začněme tedy těstovinami.
Budete potřebovat:
600 g hladké mouky (té nejlepší, nebo můžete použít semolinu)
6 vajec (nebo 12 žloutků)
6 lžic kvalitního olivového oleje
Artyčoková srdíčka s rajčatovou salsou
Dnes k večeři jsem se rozhodla uvařit recept z artyčoků a rajčat z kuchařky Tapas. Taky milujete artyčoky? Já velice. Akorát jsem ještě neměla odvahu pustit se do vaření s čerstvými artyčoky. Poradíte mi jak na to?
Ale nyní už k receptu :-)
Ale nyní už k receptu :-)
neděle 12. února 2012
Bylinková ryba zapečená na smetanových brambůrkách
Dnešní oběd byl inspirovaný knihou "Fit rodinka", kterou jsem dostala k narozeninám. Trošku jsem si jej poupravila a musím konstatovat, že výsledek byl výborný! Další z receptů, které zařadím do svého kuchařského repertoáru.
sobota 11. února 2012
Typ na Valentýnskou snídani
Tentokrát tu nenajdete žádný receptík, spíš jen typ, jak udělat rychlou, ale přitom efektivní valentýnskou snídani pro svého miláčka. :-)
Budete potřebovat jen:
kvalitní a dobrý párek
1 vajíčko
koření (sůl, pepř, grilovací koření)
2 párátka
zeleninu
Párky podélně rozřízněte a dejte na pánev opéci. Párek se sám zkroutí. Poté, co se zkroutí, tak párek vyjměte z pánve a pomocí párátek spojte do srdíčka, tak jak vidíte na obrázku (je to řeznou stranou směrem ven). Poté srdíčko vraťte na pánev, do prostřed srdíčka vyklepněte vajíčko a okořeňte. Pečte dokud není vajíčko akorát podle Vašeho gusta :-).
To je vše. Máte to připravené během 5ti minut a věřte, že miláčka potěšíte :-). Je to recept, který zvládnete i v chaotickém ránu, kdy se připravujete do práce.
Lenka
P.S. - Jelikož mě zkolila viróza, tak slíbené recepty s Jamiem přidám později.
Budete potřebovat jen:
kvalitní a dobrý párek
1 vajíčko
koření (sůl, pepř, grilovací koření)
2 párátka
zeleninu
Párky podélně rozřízněte a dejte na pánev opéci. Párek se sám zkroutí. Poté, co se zkroutí, tak párek vyjměte z pánve a pomocí párátek spojte do srdíčka, tak jak vidíte na obrázku (je to řeznou stranou směrem ven). Poté srdíčko vraťte na pánev, do prostřed srdíčka vyklepněte vajíčko a okořeňte. Pečte dokud není vajíčko akorát podle Vašeho gusta :-).
To je vše. Máte to připravené během 5ti minut a věřte, že miláčka potěšíte :-). Je to recept, který zvládnete i v chaotickém ránu, kdy se připravujete do práce.
Lenka
P.S. - Jelikož mě zkolila viróza, tak slíbené recepty s Jamiem přidám později.
úterý 7. února 2012
Zapečený libanonský chléb se zeleninovo-tuňákovou směsí
Dneska mám pro Vás receptík na rychlou, dobrou a relativně dietní večeři.
Připravte si (2 porce):
libanonský chléb (na 1 porci 2 placky)
ghee (přepuštěné máslo, postup ZDE)
olivový olej
3 stroužky česneku
1 čerstvá chilly paprička
1 červená cibule
1 červená paprika
nakládaná kukuřice
rajčatový protlak
1 plechovka tuňáka
bylinky - oregáno, bazalku
parmazán
Připravte si (2 porce):
libanonský chléb (na 1 porci 2 placky)
ghee (přepuštěné máslo, postup ZDE)
olivový olej
3 stroužky česneku
1 čerstvá chilly paprička
1 červená cibule
1 červená paprika
nakládaná kukuřice
rajčatový protlak
1 plechovka tuňáka
bylinky - oregáno, bazalku
parmazán
pondělí 6. února 2012
Gratinovaný fenykl s bramborovou kaší
Fenykl, zelenina, které jsem dlouho odolávala a chtěla ochutnat. Jediné s čím jsem měla problém byla typická nasládlá fenyklová vůně. Nemám totiž ráda fenyklové čaje a podobné. Nedávno jsem našla jednoduchý recept na gratinovaný fenykl na Cuaca dolce, který jsem se rozhodla vyzkoušet.
neděle 5. února 2012
Narozeninové překvapení
S těmi, kteří mě nenavštěvují na facebooku, jsem se chtěla podělit o radosti, které mi nadělili nejbližší k narozeninám. Ne že bych byla tak vychloubačná, ale proto, že mi naprosto vyrazili dech :-) a já mám tak velkou radost, že ji prostě musím ventilovat.
Samozřejmě, že budu psát jen o dárcích, které se týkají jídla a kuchyně.
Od nejlepší kamarádky a skvělé foodblogerky Klárky jsem dostala čaj s příchutí jahodového cheesecaku (ano čtete dobře!), výborné paprikové koření a knížku Fit rodinka, která je plná napadů a tipů, jak správně vařit nejen pro dospělé, ale i pro děti a to i pro ty úplně nejmenší.
A od mého nejbáječnějšího muže jsem kromě dvou kytiček (jednu v den narozenin a druhou v den oslavy narozenin), bonboniéry a zásoby žvýkaček dostala úžasnou, senzační knížku o francouzské kuchyni. Která je plná nejen božských receptů, ale taktéž historie francouzské kuchyně, jejich zvyklosti a další. Kniha je rozdělena podle francouzských oblastí a vždy v úvodu jsou uvedeny nejtypičtější potraviny daného regionu. Tudíž tu najdete spoustu informací o francouzském vínu, šampaňském, pečivu, sýrech, rybách a mnoha dalším.
Dalším skvostem do mé sbírky je další kuchařka od mého milého. Jde o knihu Forever summer od Nigelly Lawson. Kniha je plná letních, osvěžujících receptů na drinky, saláty, lehké pokrmy, zmrzliny a spoustu dalšího. Zatím jsem ji jen prolétla, ale fotografie jídel jako by na Vás křičeli "Sněz mě! Sněz mě! Sněz mě!". Nedá se v ní listovat s prázdným žaludkem. Tudíž mám v plánu si dnes večer nakrájet sýr, nalít sklenici vína a pustit se do ní!
Posledním dárečkem od mého milého byl odšťavňovač ovoce, který jsem si strašně dlouho přála, ale vzhledem k velikosti (spíš nevelikosti) naší kuchyně jsem racionálně odolávala jeho koupi. Včera večer jsem jej dostala a hned jsem musela zkoušet.... První pokus - jablkovo - mrkvovo - pomerančový juice byl výborný. Dnes se musím stavit v nějakém marketu a dokoupit ovoce, zeleninu, abych si svého nového pomocníka více otestovala. :-)
Přeji krásnou neděli. Příští týden se můžete těšit na minimálně další dva recepty od Jamieho a možná, možná přidám i něco z nových kuchařek :-). Ale uvidíme jestli se k vaření vůbec dostanu.... Zatím mám spíš pocit, že příští měsíc strávím na novými kuchařkami a nad odšťavňováním všeho možného i nemožného. Ale nebojte pokusím se alespoň o toho Jamieho.
Lenka
Samozřejmě, že budu psát jen o dárcích, které se týkají jídla a kuchyně.
Od nejlepší kamarádky a skvělé foodblogerky Klárky jsem dostala čaj s příchutí jahodového cheesecaku (ano čtete dobře!), výborné paprikové koření a knížku Fit rodinka, která je plná napadů a tipů, jak správně vařit nejen pro dospělé, ale i pro děti a to i pro ty úplně nejmenší.
A od mého nejbáječnějšího muže jsem kromě dvou kytiček (jednu v den narozenin a druhou v den oslavy narozenin), bonboniéry a zásoby žvýkaček dostala úžasnou, senzační knížku o francouzské kuchyni. Která je plná nejen božských receptů, ale taktéž historie francouzské kuchyně, jejich zvyklosti a další. Kniha je rozdělena podle francouzských oblastí a vždy v úvodu jsou uvedeny nejtypičtější potraviny daného regionu. Tudíž tu najdete spoustu informací o francouzském vínu, šampaňském, pečivu, sýrech, rybách a mnoha dalším.
Dalším skvostem do mé sbírky je další kuchařka od mého milého. Jde o knihu Forever summer od Nigelly Lawson. Kniha je plná letních, osvěžujících receptů na drinky, saláty, lehké pokrmy, zmrzliny a spoustu dalšího. Zatím jsem ji jen prolétla, ale fotografie jídel jako by na Vás křičeli "Sněz mě! Sněz mě! Sněz mě!". Nedá se v ní listovat s prázdným žaludkem. Tudíž mám v plánu si dnes večer nakrájet sýr, nalít sklenici vína a pustit se do ní!
Posledním dárečkem od mého milého byl odšťavňovač ovoce, který jsem si strašně dlouho přála, ale vzhledem k velikosti (spíš nevelikosti) naší kuchyně jsem racionálně odolávala jeho koupi. Včera večer jsem jej dostala a hned jsem musela zkoušet.... První pokus - jablkovo - mrkvovo - pomerančový juice byl výborný. Dnes se musím stavit v nějakém marketu a dokoupit ovoce, zeleninu, abych si svého nového pomocníka více otestovala. :-)
Přeji krásnou neděli. Příští týden se můžete těšit na minimálně další dva recepty od Jamieho a možná, možná přidám i něco z nových kuchařek :-). Ale uvidíme jestli se k vaření vůbec dostanu.... Zatím mám spíš pocit, že příští měsíc strávím na novými kuchařkami a nad odšťavňováním všeho možného i nemožného. Ale nebojte pokusím se alespoň o toho Jamieho.
Lenka
středa 1. února 2012
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)