Omlouvám se za nepříliš zdařilou fotku, ale dort jsem naposledy pekla víc jak před rokem. Jak znovu upeču, tak fotku dodám ;-).
Suroviny:
150 g čokolády na vaření (čím kvalitnější, tím lepší)
6 vajec
125 g cukru moučky
150 g hladké mouky
135 g másla
1 prášek do pečiva
Náplň: 150 g meruňkové marmelády
Poleva: 100 g kvalitní hořké čokolády, ½ hrnku moučkového cukru, ¼ hrnku vody
Postup:
Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu s máslem.
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s cukrem a ušleháme je do
pěny. Bílky lehce osolíme, a ušleháme je v pevný tuhý sníh. Mouku
promícháme s práškem do pečiva a prosejeme do mísy.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Do čokoládové hmoty pomalu vmícháme žloutkovou směs a poté vmícháme mouku a nakonec sníh. Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme piškotovými drobečky
nebo strouhankou. Pak formu naplníme těstem a pečeme na horní příčce trouby asi 45 minut. Pak troubu vypneme a dort necháme 15 minut dojít ve vypnuté troubě.
Vychlazený dort rozpůlíme. Za stálého míchání rozehřejeme marmeládu, propasírujeme ji sítem a namažeme jí dort. Obě půlky spojíme.
Rozpustíme čokoládu (nejlepší je použít kvalitní alespoň 70%, nevyplácí se na tomto šetřit!!!),přimícháme cukr a vodu. Já přidala i kousek másla. Je důležité čokoládu míchat, aby se netvořily hrudky. Polevu rozetřeme na dort a dort necháme ztuhnout.
Vychladlý a ztuhlý dort poprášíme silnou vrstvou kvalitního holandského kakaa a podáváme s pravou, nefalšovanou šlehačku (čím tučnější, tím lépe)
Troubu předehřejeme na 180 °C. Do čokoládové hmoty pomalu vmícháme žloutkovou směs a poté vmícháme mouku a nakonec sníh. Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme piškotovými drobečky
nebo strouhankou. Pak formu naplníme těstem a pečeme na horní příčce trouby asi 45 minut. Pak troubu vypneme a dort necháme 15 minut dojít ve vypnuté troubě.
Vychlazený dort rozpůlíme. Za stálého míchání rozehřejeme marmeládu, propasírujeme ji sítem a namažeme jí dort. Obě půlky spojíme.
Rozpustíme čokoládu (nejlepší je použít kvalitní alespoň 70%, nevyplácí se na tomto šetřit!!!),přimícháme cukr a vodu. Já přidala i kousek másla. Je důležité čokoládu míchat, aby se netvořily hrudky. Polevu rozetřeme na dort a dort necháme ztuhnout.
Vychladlý a ztuhlý dort poprášíme silnou vrstvou kvalitního holandského kakaa a podáváme s pravou, nefalšovanou šlehačku (čím tučnější, tím lépe)
Opravdu použijte kvalitní čokoládu. Do těsta nepřijde žádné kakao, jen rozpuštěná čokoláda!
Všichni známe pravý Sacher dort z Vídně, ale tento recept je při použití kvalitních surovin skoro naprosto stejný. Taťka si opravdu myslel, že je z Vídně!!!
Všichni známe pravý Sacher dort z Vídně, ale tento recept je při použití kvalitních surovin skoro naprosto stejný. Taťka si opravdu myslel, že je z Vídně!!!
naša zbožňovaná torta! Lenka, vďaka aj za Tvoj recept :-)
OdpovědětVymazatSachr je prostě čokoládový král :) Jen se ho nedá moc sníst najednou :D
OdpovědětVymazatNa jak velkou formu to je recept? :)
OdpovědětVymazat