neděle 1. prosince 2013

Nejvánočnější vaječný koňak

Dlouho, předlouho jsem hledala dokonalý recept na vaječný koňak. Zkusila jsem snad deset různých receptů, některé byly horší, jiné lepší, ale tento, který Vám tu dnes představím, je podle mého názoru ten nejlepší.
Taky ve vaší rodině patří vaječný koňak, stejně jako perníčky, linecké, tlapky, rohlíčky, kapr s bramborovým salátem a rybí polévkou k tomu nejtradičnějšímu, co prostě o Vánocích musíte mít ať se děje co se děje?
Já ano a ani letos tomu není jinak.
Předem upozorňuji, že nejlepší je dělat jej tak 2 týdny před Vánoci, aby se stihl uležet. Ale nedělejte ho moc dopředu, protože jinak Vám do Vánoc nevydrží. Ne, že by se zkazil (má trvanlivost tak měsíc), ale spíš ho někdo z rodiny potajmu vypije. Je totiž silně návykový!



Co budete potřebovat?
8 žloutků, vanilkový lusk, 1 Salko (obyčejné), 1 litr plnotučného mléka, 1 tučná šlehačka a rum (dle chuti, případně brandy). (Pro vánočnější chuť můžete do směsi při prohřívání vhodit badyán nebo hřebíček)
Žloutky našlehejte šlehačem do pěny (pokud máte rádi sladší chuť, tak přidejte tak 40 - 50g vanilkového cukru a vyšlehejte společně se žloutky). Poté pomalu přišlehejte Salko, mléko a šlehačku. Po chvíli vlijte do hrnce se silným dnem, přidejte rozříznutý vanilkový lusk i se dření a na mírném plameni prohřívejte do zhoustnutí. Směs se nesmí vařit a pořád ji míchejte. Poté až směs zhoustne (jak moc záleží na přidání nebo nepřidání cukru), postavte hrnec do dřezu se studenou vodou a míchejte, než bude směs vlažná. Nakonec přimíchejte rum dle chuti.
Jak říkala babička, rumem se nikdy nic nezkazí ;-). Úplně naposledy směs přeceďte a vlijte do sterilované láhve a dejte do chladna a temna odležet.

Likér zajisté poslouží i jako originální jedlý dárek, který potěší snad každou babičku, maminku, tetičku. :-)

Můžete udělat i dětskou verzi, kdy přidáte těch 40g cukru a nakonec nepřidáte rum.
Z tohoto receptu se dá udělat i výborný kakaový, nebo karamelový likér. Na karamelový likér stačí vynechat vanilkový lusk a místo normálního Salka dejte karamelové Salko. Na kakaový likér vynechte vanilku a místo 1l mléka a 1 šlehačky dejte 1/2 l mléka a 3 pařížské šlehačky.

P.S. Jak je vidět na fotce, tak opravdu chutná všem... :-)

30 komentářů:

  1. Tak toto je skvely recept! zaradujem do poradovnika na vyskusanie!!!

    OdpovědětVymazat
  2. určitě vyzkoušej... ale jak říkám, hustota záleží na množství cukru. mě chutná jen se salkem, páč i tak je to hodně sladké, ale není pak tak hustý... vím, že někteří mají rádi hodně hustý, pro ty doporučuji víc cukru ;-) Pak dej vědět, jak ti chutnal ;-) Já ho zbožňuju... a jsem schopná litr vypít za týden ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Receptů na "vajčák" mám několik, ale ještě jsem ho nezkoušela. Nám ho každá rok přinese 1l Mikuláš v podobě mých milovaných rodičů! Přiznávám, že do Vánoc nevydrží, ale už je železný zvyk!
    Tento recept vypadá dobře, přiložím ho k těm ostatním, na čestné první místo!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím Lenko, recept se mi moc líbí, jen by mě zajímalo, kdy přidat vanilku. Děkuji a přeji hezké svátky, Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jééé to se omlouvám. dávám rozrížnutý a vydlabaný vanilkový lusk i se dření do smetany a s tím ji i prohřívám ... hned to upravím i v receptu ;)

      Vymazat
  5. Můžu se jenom zeptat? Zkouším dělat tento vaječný koňak a směs mi vůbec nezhoustne, i když jsem tam cukr dávala...nevíte čím by to mohlo být? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. napadá mě akorát zda jste směs prohřívala dlouho? Doba je celkem dlouhá... :-) ale jinak tento likér nezhoustne zas tolik ;)

      Vymazat
  6. To by si nechal líbit můj manžel.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, kolik toho likérů je nakonec z tech surovin, jak je píšete?

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý večer Leni, jak dlouho vaječňák vydrží?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 3 týdny v lednici určitě ;)
      po 6ti týdnech se mi srazil, ale do té doby byl super... ;) většinou jej dělám během adventu 2x ;)

      Vymazat
  9. Luxusní záležitost ,právě jsem vaječný likér udělala a už nechci jiný. Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  10. To Salko je prosim rovno z plechovice alebo sa musi uvarit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Salko nalijete rovnou z plechovky. Vaří se poté až celá směs ;) kdyby Vám směs nehoustla, je možné přidat cukr... mě to ale vždy zhoustlo při tomto množství ;) Hezký advent

      Vymazat
  11. Mohu nahradit vanilkovy lusk za aroma vanilka?Mate nekdo zkusenost prosim?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nenahrazovala bych... zkušenosti nemám, nevím co ti přilití aroma provede s hustotou a tak ...

      Vymazat
  12. Právě jsem ho dodělala , hutstota je super a chuť a jemnost dvakrát super.
    Zkoušela jsem jich taky hodně , ale tendle je nej nej, není tam tolik cítit ta chuť salka, která je v každém vaječňaku. Šárka

    OdpovědětVymazat
  13. Tak jsem ho udělala jako povánoční. :-) A je senzační. Díky. Ewa

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den, ráda bych se zeptala, kolik dáváte rumu. Píše dle chuti. Ale tak v průměru cca kolik? Pár dcl nebo půl litru, litr,...? :-D Děkuji Pavlína

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den, tak dnes jsem ho vyzkoušela, navíc jsem přidala 3 lžíce cukru, ale vůbec mi nezhoustl. Ohřívala a míchala jsem ho cca 25min, ale nic,,,v čem může být problém?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. možná jste míchala krátkou dobu. já už si přesně nepamatuji, jak jsem dlouho míchala já, ale vím, že to bylo opravdu dlouho.... na mírném plameni a pořád a pořád jsem míchala ;)
      to by asi opravdu mohl být ten důvod. u nás v rodině se jiný nedělá a nikdo neříkal, že by s tím měl problém ;)

      Vymazat
  16. Dobrý den, chci se zeptat na tu smetanu..myslite 1kelimek smetany31%?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, buĎ 31% nebo klidně tu deluxe, která má okolo 40% ;)

      Vymazat
  17. Dobrý den , zrovna ho vařím , zhoustl po půl hodině , už teď mi chutná. :-) Diky za recept.

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den, Váš vaječný koňak jsem musela o Vánocích 3x opakovat, všem moc chutnal! :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den, včera jsem vyzkoušela recept na Váš vaječný koňak. Chtěla jsem si ho udělat na Velikonoce, ale asi nám do Velikonoc nevydrží. Musím říci, že jsem prohřívala cca 40 minut za stálého míchání, než mi koňak zhoustl. Jinak jsem neměla sebemenší problém s jeho přípravou a recept hodnotím na jedničku.
    Bohužel jsem neměla plnotučné mléko, takže jsem dávala krabicové polotučné, ale i tak je super. Rumu jsem přidala jen 1,5 dcl, nemáme rádi moc silný.
    Koňak je opravdu velmi lahodný.
    S pozdravem Vedralová

    OdpovědětVymazat
  20. Mňaaaaam! Už jsem vyzkoušela kdeco, ale tento zatím opravdu nej! A opravdu tak po 40min. zhoustl, ač už jsem nevěřila :-)) Děkuji!!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...