středa 24. dubna 2013

Jak je důležité míti...... kvalitní hrnec?

Jak moc je v kuchyni důležité mít kvalitní hrnec?

Zdroj: eshop.tescoma.cz
Při posledním úklidu své kuchyně jsem přišla na to, že ač mám plnou skříň hrnců, stejně používám jen minimum z nich. Máte to stejně?
Podle mého názoru si v kuchyni pro dva vystačíte pouze s několika málo kvalitními hrnci.

Určitě by ve Vaší kuchyni neměl chybět kvalitní nerezový hrnec se silným dnem v různých velikostech. Já osobně mám pouhé dva - jeden malý o objemu 1,6 litru a velký o objemu 5 litrů. Malý používám na polévky, omáčky a vše podobné. Pro dvě osoby je velký až až. A velký používám na vaření, když čekám návštěvu, vařím těstoviny, halušky, knedlíky a další.
Dále nesmí chybět pánvičky. Nemohu si vynachválit ty s keramickým povrchem, které se jen tak nepoškrábou, jsou (alespoň podle dosavadních testů) zdravotně nezávadné, snadno se udržují a hlavně dá se na nich vařit i úplně bez tuku. Minimálně doporučuji si pořídit jednu klasickou nízkou pánev o průměru 26 cm a poté také hlubší nebo wok pánev. Někteří si pořizují i speciální pánve na lívance, palačinky a jiné, ale to je podle mě zbytečné (a zvlášť pokud máte, stejně jako já, malou kuchyň). Zajisté si k pánvím pořiďte i pokličku, bude se hodit a to ne jednou!
Toto je podle mě základ, poté ještě existují různé vychytávky, ale podle mě si člověk dokáže poradit i bez nich. Např. místo speciálního napařovacího hrnce si vystačím s nerezovým hrncem s dvojitým dnem, do kterého naliju 2 cm vody a položím do něj nerezový cedník se zeleninou a přiklopím pokličkou. Nebo naprosto zbytečné mi přijde např. hrnec na chřest nebo speciální hrnec na těstoviny a další.

Podotýkám, že vařím z 95% jen pro dva a až budu mít jednou svou vysněnou kuchyň, tak si určitě koupím mnoho, přemnoho užitečných i zbytečných hrnců, ale nyní jsem limitována - hlavně prostorem.

Z dětství si pamatuji speciální hrnce na mléko, znáte je? Říkalo se jim mlékovary a vlévala se do jejich útrob, mezi pláště, voda?

Do budoucna si plánuji pořídit rýžovar a také kvalitní tlakový hrnec. Ale popravdě se v nich moc nevyznám, takže uvítám jakoukoliv radu. Dost vážně přemýšlím nad tímto, vlastníte jej někdo?
Zdroj: eshop.tescoma.cz

 A jaké hrnce máte v kuchyňské lince vy? Jakému povrchu dáváte přednost? 


Přeji krásný den :-) A slunce v duši :-) Vaše Lenča

5 komentářů:

  1. Ten tlakový hrnec mám, jen v objemu 6 l a je super!

    OdpovědětVymazat
  2. Tlakový hrnec je super věc. Zpočátku mě teda spíše děsil, ale když si na něj zvykneš, ušetří spoustu času ;-) jinak co se mě a hrnců týče, potřebovala bych nějaké větší nerezové, protože mám jen jeden obrovský a pak samé malé a střední, takže budu dokupovat. A co se týče toho místa v kuchyni, to na tom budeme asi dost podobně :D

    OdpovědětVymazat
  3. Mám nerezovou sadu Fissler. Je to investice, jsou výborné, mám je už pět let a tipuju že budou sloužit dalžích 30...

    OdpovědětVymazat
  4. Ešte niekedy v roku 1986 či 87? som si kúpila dva smaltované tlakové hrnce. Väčší a menší. Menši bol presne takýto :-) http://www.saintclassifiedczech.com/uploads/prodam-ceske-origd0c7a.jpg / pravda, v tom čase sme nemali na výber/. Obe nám doma slúžili roky, aj keď, ku koncu boli pod parou už len vtedy, ak sme prikrývku "vystužili" drevenou vareškou :-)) Úmerne tlaku výstuhy sa predlžoval čas dusenia mäsa :-)

    Asi tri roky používam Tefal Clipso Control http://www.tefal-clipso.sk/ a nedám naň dopustiť. Oproti tým socíkovským tlakovým hrncom, tento je bezpečnejší a jeho "ovládanie" zvládne zaiste aj surikata :-)

    Okrem toho, že mäso je v ňom udusené doslova za pár minút, aj umývanie nerezu je bezbolestné.

    Prajem ti šťastnú ruku Leňulka pri výbere toho tvojho :-)

    Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, při stěhování jsem zjistila, že z toho skoro nic nepotřebuju, že používám pár stále stejných věcí.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...