čtvrtek 16. května 2013

Medovník alá Lenča

Medovník je lahůdka, kterou najdete snad v každé cukrárně, kavárně či restauraci. Tento dort si zamilovali snad všichni, kdo jej ochutnali. Existují tisíce "zaručeně" pravých receptů na medovník, prostě každá cukrářka si jej dělá trošku po svém. U mě zvítězil tento recept, jenž je kombinací a úpravou asi tří receptů.
A nejlépe chutná 2 dny po upečení ;).

Na těsto budete potřebovat:
750g hladké mouky
100g moučkového cukru
100g másla
3 vejce
2 lžičky jedlé sody
6 lžic medu
6 lžic mléka

Krém:
300g másla
1 plechovka karamelového Salka

Ze surovin na těsto zpracujte v míse nelepivé, ale tuhé těsto. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto rozdělte na 6 stejných částí, které rozválejte a z každé části vykrojte jedno kolo (obkreslovala jsem střední talíř) a upečte do růžova. Z odkrojků vyválejte sedmou placku a tu také upečte, poslouží na ozdobení. :-)
Mezitím co se placky pečou (trvá to tak 10 minut), tak ušlehejte máslo se Salkem do krému. Placky nechte vychladit a poté naplňte krémem. Já to dělám tak, že placku pokapu rumem či silným kafem (nemusí být), potřu krémem a posypu namletými vlašskými ořechy a to přiklopím další plackou. Až Vám dojdou placky,  tak celý dort obetřete krémem a hojně posypte rozdrcenými drobky ze sedmé placky. Medovník nechte v chladu nejlépe den uležet.

Dobrou chuť!

5 komentářů:

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...