pátek 8. června 2012

Metrová roláda

Dnes mám pro Vás recept na roládu, kterou jsem chtěla vyzkoušet snad od pěti let... Obrázek v kuchařce mě velice ohromil. Jenže jsme ji nikdy s mamkou nevyzkoušeli. Nedávno jsem na roládu narazila znova a rozhodla jsem se, že ji při první příležitosti vyzkouším. Povedla se. Je sice pracnější, ale moc dobrá... :-)
Takto vypadá roládka ve staré kuchařce "Vaříme s mechanikou"

K té náročnosti... Není náročná, pokud máte 3 formy na biskupský chlebíček. Pokud máte jako já jen jednu, vyhraďte si na roládu celé dopoledne.
 Na metrovou roládu si připravte:
600g polohrubé mouky
460g cukru
2 vanilkové cukry
10 žloutků
200g oleje
200g vlažné vody
1 prášek do pečiva
z 10 bílků sníh
kakao
červené barvivo

Krém:
250g tvarohu
250g másla
puding z 1/2l mléka
cukr dle chuti

Poleva:
200g čokolády na vaření

Žloutky s cukrem ušlehejte do pěny, přidejte olej, vodu. Postupně přimíchejte mouku s práškem do pečiva. Nakonec lehounce vmíchejte sníh. Těsto rozdělte na 3 části. První nechte jen tak, druhou obarvěte kakaem a třetí část obarvěte červeným barvivem.
Každou část nalijte do jedné máslem vymazané a moukou vysypané biskupské formy. Pečte při 180°C cca 30 minut.
Po vychladnutí každý chlebíček nakrájejte na plátky.
Z tvarohu, pudingu, másla a cukru ušlehejte krém. Teď berte na střídačku plátky chlebíčků, potírejte krémem a slepujte k sobě. žlutá - červená - hnědá. Nakonec roládu polijte čokoládou a nechte ztuhnout.

Po ztuhnutí krájejte ostrým nožem zešikma, tak aby byly na řezu vidět všechny barvičky. :-)

Dobrou chuť

P.S. - Opravdu má roláda metr? Já bohužel neskládala roládu za sebe, ale udělala jsem rolády 3, ale jedna z nich má minimálně 30 cm, takže ten metr to bude ;-).





6 komentářů:

  1. Jé, Leni, tak metrový řez jsem nedělala ani nepamatuji. Poprvé jsem ho měla ještě doma a potom, když jsem se odstěhovala k manželovi, ale protože jsme byli jenom dva, tak metrový řez byl pro nás moc.

    A bylo to klasické barvení: čokoláda, ořechy a obyčejný. Tohle ale vypadá moc dobře.

    PS: Taky jsem měla jenom jednu formu na biskupský chlebíček.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no já jej pekla u našich, kde je nás na ni 6 ;-) takže večer se rozkrojila, dnes zbýdá už jen třetina... Taťka prohlásil, že je to to nejlepší co ode mě jedl.. a je fakt výborná ;-)

      Vymazat
  2. Tak ta je krásná i barevně, jeden by neodolal mňam, mňam :))

    OdpovědětVymazat
  3. Lenka, roláda sa ti krásne vydarila! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsi šikovná! Krásně se povedla.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...