Zdroj: http://osiva-seminka.heureka.cz
Pokud ji ještě neznáte, tak určitě ji vyzkoušejte. Nejen že roste všude a v hojném množství, ale je výborná všude tam, kde byste použili špenát. I postup přípravy je stejný.
Vybírejte mladé listy, čím starší a větší rostlina, tím je pak na chuť tužší. Lebeda stačí vhodit do vařící vody a nechat spařit, poté již pokračujete jak s normálním špenátem... Buď přidáte česnek a uděláte si špenát, nebo ji použijete třeba jako já na slaný koláč, který je rychlý, jednoduchý a u rodičů slavil velký úspěch a byl hned snězený.
Budete potřebovat (cca 4 porce):
1 listové těsto
250g tvarohu
250g smetany na vaření
6 stroužků česneku
majoránku
1 vejce
sůl pepř
spařenou lebedu
sýr (mám vyzkoušené s parmazánem a balkánským sýrem - obojí je výborné)
Troubu rozehřejte na 180°C. Mezitím si na plech s pečícím papírem rozválejte 1 listové těsto. V míse smíchejte tvaroh, smetanu, rozdrcený česnek, majoránku, vejce a dochuťte solí a pepřem. Tuto směs rozprostřete na těsto. Poté náplň posypte pokrájenou lebedou a posypte nakrájeným sýrem. Dejte na cca 25 minut zapéci.
Podávejte nejlépe s dobrým zeleninovým salátem.
Koláč je výborný jak teplý, tak i studený!
Mňááám. Slané koláče já můžu, hned bych si dala. Jen bych měla strach, že si ji s něčím spletu, nám rostly na zahradě dva podobné plevely a já bych při svém štěstí určitě utrhla ten druhý :D
OdpovědětVymazat