pátek 8. června 2012

Lebeda a slaný koláč

Ne? Já jsem si je úplně zamilovala... Planě rostou, co se týče vitamínů, tak je jich tam strašně moc a v kuchyni si najdou své místo... Kopřivy zná každý, ale můj poslední objev je lebeda.
Zdroj: http://osiva-seminka.heureka.cz

Pokud ji ještě neznáte, tak určitě ji vyzkoušejte. Nejen že roste všude a v hojném množství, ale je výborná všude tam, kde byste použili špenát. I postup přípravy je stejný. 
Vybírejte mladé listy, čím starší a větší rostlina, tím je pak na chuť tužší. Lebeda stačí vhodit do vařící vody a nechat spařit, poté již pokračujete jak s normálním špenátem... Buď přidáte česnek a uděláte si špenát, nebo ji použijete třeba jako já na slaný koláč, který je rychlý, jednoduchý a u rodičů slavil velký úspěch a byl hned snězený.


Budete potřebovat (cca 4 porce):
1 listové těsto
250g tvarohu
250g smetany na vaření
6 stroužků česneku
majoránku
1 vejce
sůl pepř
spařenou lebedu
sýr (mám vyzkoušené s parmazánem a balkánským sýrem - obojí je výborné)

Troubu rozehřejte na 180°C. Mezitím si na plech s pečícím papírem rozválejte 1 listové těsto. V míse smíchejte tvaroh, smetanu, rozdrcený česnek, majoránku, vejce a dochuťte solí a pepřem. Tuto směs rozprostřete na těsto. Poté náplň posypte pokrájenou lebedou a posypte nakrájeným sýrem. Dejte na cca 25 minut zapéci. 
Podávejte nejlépe s dobrým zeleninovým salátem.

Koláč je výborný jak teplý, tak i studený!


1 komentář:

  1. Mňááám. Slané koláče já můžu, hned bych si dala. Jen bych měla strach, že si ji s něčím spletu, nám rostly na zahradě dva podobné plevely a já bych při svém štěstí určitě utrhla ten druhý :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...