pátek 22. března 2013

Domácí listové těsto

Nebojte se ho! Opravdu není potřeba se listového těsta bát. A není to ani náročné, ani složité, ani drahé ;) a ani pracné... Jediné co je potřeba - být trpělivý a nachystat si těsto dostatečně dopředu (minimálně den předem).

Prvně negativy, které možná někoho odradí, mě naopak posunuly dál:
- s těstem si budete muset hrát minimálně 5x (čím více, tím lépe)
- chce to pár pokusů s pečivem, než se vám podaří vychytat jak na to (ale už první pokus zaručeně bude obstojný)
- chce to použít kvalitní potraviny, kvalitní máslo, dobrou mouku (nejlépe hladkou 00, nebo bílou, jemně mletou špaldovou)

Pozitivy:
- samotná práce s těstem zabere všehovšudy 20 minut (rozdělených do min. 24 hodin)
- máslová chuť jako v Pařížské patisierrii
- víte co do těsta dáváte
- kvalita
- ten pocit poté co poprvé ochutnáte je k nezaplacení - už nikdy více kupované "listové" těsto

A co jsem z těsta dělala já?
 Výborné crossanty (jak my doma říkáme "krocany") - které jsou výborné chuťově, ale zatím se mi nedaří, aby se mi nerozevíraly... Kdybyste měli nějaký tip, tak šup sem s ním.

Čokoládoví krocani:
1 dávka lineckého těsta
1 tabulka hořké čokolády
vajíčko na potření

Z půlky listového těsta vyválejte kruh, rozkrojte na 8 dílů (trojúhelníků) a na širší konce položte kostičku či dvě čokolády. Pak srolujete jako rohlík, pořádně zmáčknete, aby se vám nerozlepily (jako mě), potřete vajíčkem a dáte péct. Peče se zhruba 25 min při 180 °C. (záleží na troubě, moje je stará a moc se jí nechce, proto si čas uzpůsobte).
Z jedné dávky uděláte 16 ks menších krocanů.

 Nivoví šneci
1 dávka listového těsta
20 dkg nivy
nakládaná kapie
kvalitní kečup
provensálské koření
sezamové semínko
vejce na potření

Zde je postup stejný, jako když děláte štrůdl. Rozválet na obdélník, blíž k jedné straně navršit surovin, zamotat, přitisknout, nakrájet na 1 cm kolečka, dát na plech, potřít vajíčkem a péct při 180°C zhruba 25 minut.
Mňam. Tato dobrota nesmí chybět na žádné domácí oslavě.

Tak teď už receptík na listové těsto:

Budete potřebovat:
Těsto:
300 g hladké mouky
1 lžička soli
2 lžíce rozpuštěného másla
170 ml vody

Z výše uvedených surovin zpracujte lehce lepivé těsto a dejte do sáčku, na 1 hodinu odpočinout do lednice. (Příprava: 3 minuty)

Mezitím si mezi dva pláty pečícího papíru dejte 200g kostku másla a rozválejte ji na asi 1 cm vysokkou placku. I s papírem dejte vychladit do ledničky. (Jde to opravdu lehce, příprava: 2 minuty)

Po hodině vytáhněte těsto a vyválejte na obdélník, který bude tak o 1/3 větší než placka másla. Poté na rozválenou placku přendejte máslovou placku, kterou umístíte doprostřed těsta. Následně vytvoříte z těsta dopisní obálku. Cílem je, aby máslo bylo zcela schované. Tudíž překlopíte všechny strany, máslo se schová. Důležité je, aby nikde nevylízalo.
Takto připravené těsto rozválejte na obdélník a překlopte je na třetiny. Třetinu z pravé strany otočte doprostřed a přes ni položte třetinu z levé strany. (5 minut)
Takto připravené těsto dejte na 1 hodinu do ledničky a postup opakujte (2 minuty) - rozválet, přehnout třetinu z pravé strany, přes to třetinu z levé strany. Pak zas do ledničky. Postup opakujte minimálně 3x. Těsto klidně nechte déle v ledniče, ta 1 hodina před dalším válením je minimum.Čím vícekrát postup zopakujete, tím více lístků těsta budete mít. Já většinou dělám alespoň 5x (těsto si udělám, jak přijde z práce, poté zopakuji postup v 18h a před spaním, hned ráno a pak ještě jednou a poté již peču).

Nebojte se toho, nic to není!!! Tak směle do toho!!

Rada: s těstem pracujte na pečícím papíru a poté je do něj i zabalte... Odpadá Vám tak čištění válu, balení těsta do dalších sáčků apod. Těsto se nelepí, dobře se s ním pracuje a neosychá!

ZDE  najdete postup i s obrázkama... Jen podotýkám, že recept je trošku jiný, ale to skládání je tam krásně nafocené ;).

2 komentáře:

  1. si veľmi šikovná, krásne sa ti vydarilo, ja som ešte domáce lístkové neskúšala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pekne :) Zatim ho mam nachystane na hromadce "TO DO", jako spoustu dalsich veci :D Snad se mi nekdy takhle podari :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...