pátek 30. září 2011

Jak jsem si zamilovala Corfu... 1. část

A tak jsme se rozhodli, že letošní dovolenou strávíme na řeckém ostrově Corfu. Moje znalosti o tomto ostrově byli nijaké, věděla jsem jen tolik, že je to ostrov patřící Řecku. Při výběru dovolené vybíráme na základě dvou kritérií - musí tam být zelená příroda (žádné vyprahlé polopouště bez rostlin) a kamenné pláže (kvůli šnorchlování - na písku toho moc neuvidíte, a taky je tam voda průzračnější). Pátrali jsme minimálně 3 měsíce, když už nás nějaké místo zaujalo, tak nám neseděl způsob dopravy nebo stravování (chtěli jsme alespoň snídaně) nebo neseděl termín. Jsme totiž dost nároční na výběr termínu - zásadně nejezdíme v červenci a srpnu a není to kvůli penězům. Nesnáším přeplněné pláže, neúctu prodejců, menší výběr a hlavně nesnáším obrovská vedra.


Září byla skvělá volba. Za celých 15 dnů jsme se nekoupali jen 1 den a nebylo to kvůli dešti, ale kvůli velkým vlnám, které nám nedovolili plavat v moři. Každý den byl slunečný a velice teplý, průměrné teploty byly okolo 32°C a teplota moře měla krásných 26°C. Dokonce jsme 2 dny před odjezdem měli tropický den, kdy bylo na teploměru neuvěřitelných 38°C.
Ubytovaní jsme byli v hotelu Elly Beach v Liapades, což je malebná, malá vesnička na severozápadě Korfu. Ubytování v Elly Beach nedoporučuji, neboť jsme zde měli problém s ubytováním - neměli pro nás první tři dny pokoj - a jak jsme zjistili tento problém je tam častý. Takže pokud se nechcete první dny na dovolené stresovat, tak zkuste jiný hotel ;-). A navíc jsme od hotelu neslyšeli jedinou omluvu a kompenzaci nám poskytla až delegátka ke konci pobytu.

U hotelu byla menší oblázková pláž, která byla lemovaná skalisky. Výborné místo pro šnorchlování, plavání ve vlnách i dovádění na pláži. Coby kamenem dohodil, byla i další pláž Rovin, která byla větší a kamínky na ní jemnější. Problémem bylo to, že dojít k této pláži od hotelu bylo složité. Kvůli útesům se k ní po pobřeží dostat nešlo a jelikož celé Corfu je hodně hornaté, tak ať jste se vydali kamkoliv, museli jste absolvovat prvně cestu do prudkého kopce a poté dolů. Pláž byla v další zátoce, vzdušnou čarou do 400m, ale cesta tam byla zhruba dvoukilometrová. Ale stálo to za to!

 Další nádhernou plážičku nedaleko Liapades jsme objevili při projížďce na šlapadlech (10 euro / hodina). Jméno neznám, ale byla oboustranná, jen asi 6 metrů široká. Voda tu byla mělká, dno členité. Ideální na šnorchlování. Jen škoda, že jsme si nevzali s sebou podvodní foťák. Bylo tam tolik rybek, no prostě nádhera.


Pokud navštívíte Corfu, doporučuji, abyste tam jeli alespoň na 14 dnů. Za týden nestihnete zhola nic. My byli na 15 dnů, ale stejně mi to uteklo jako voda. A nestihli jsme navštívit ta místa, které jsme si naplánovali, takže se na Corfu určitě vrátíme. Další doporučení - půjčte si motorku, skútra nebo auto. My měli skůtra stopadesátku na 10 dnů za 150 euro. Ale pozor, raději si půjčte auto nebo skůtra ve větším letovisku, kde je více půjčoven, protože tam, kde byla jen jedna půjčovna, tak za 1) byly samé staré a značně opotřebované motorky a auta a za 2) prodejci nasadily vyšší ceny. Např. u stejného typu auta na 7 dní jsme našli 100eurový rozdíl!!! Takže pokud raději chcete peníze vrazit do benzínu (který to mimichodem stál 45Kč) nebo do jídla, tak si projděte víc půjčoven!
Co se týče obyvatel Corfu, tak z nich mám rozporuplné pocity. Ano, jsou milí, přátelští, osměvaví. Ale na můj vkus jsou příliš uřvaní, lenošní a neřeší tolik hygienu. Což mi občas dělalo docela problém.
Stejně jako v celém Řecku (prý), tak i tady mají problém s úzkýma kanalizačníma trubkama a proto se tu nesplachuje papír do záchodu, ale vhazuje do koše vedle záchodu. To by zas takový problém nebyl, ale více mě zarazilo, že většina toalet, které jsem navštívila, tak nešly spláchnout. A to si sami dokážete představit na jaké fujtajbly narazíte. Většina toalet protíkala, no prostě sranda.
Další co mě rozčilovalo, byly všude samé nedodělky, nebo práce "odfláknutá". Všude jsme naráželi na trčící dráty, nefungující lampy, rádia, televize, telefony, atd:.
Ještě poslední negativní věc - voda z kohoutku je tu sice nezávadná, ale pít se nedá. Teda pokud nejste zvyklí na pití Vincentky nebo podobných nápojů. Voda je silně mineralizovaná a slaná, takže nám nepomohlo ani převaření spolu s přidáním šťávy. Nakonec jsme si vodu kupovali sami. 1,5 l balení vody stálo 0,40 euro, denně 2 balení na osobu x 15 dnů x 2 osoby = 60 balení vody za pobyt x 0,40 eur =  cca 24 euro. S tím že v restauracích, kavárnách nebo tavernách tuto láhev vody koupíte alespoň za 1,5 euro. Jen pro info, abyste s tím počítali.
Ale už dost negativních věcí.
Teď k dalším místům, které jsme navštívili. Agios Giorgias, Arillas, Peroulades, Sidari, Palaokastritsa, Kerkyra.
Agios Giorgias je nádherná písčitá pláž na severozápadě Corfu.

Arillas další krásná pláž. Tato se nám líbila o trošku více než Agios Georgios, protože píseček zde byl už opravdu jemňoučký, takže jsme se vyřádili v zahrabování do písku, písečné bitce a dalším. Dno je tu úplně rovné, takže jsme závodili i kdo doběhne dál a spoustu dalšího. Pláž i okolní městečko se nám zalíbilo natolik, že jsme se rozhodli, že pokud pojedeme na Corfu příště, tak si ubytování seženeme někde v Arillas. A pro milovníky piva - na okaji Arillas se nachází i jediný corfský pivovar "Corfu beer". O pivě se víc dozvíte v příštím článku.

Peroulades je ráj na zemi. Opravdu. Nevěříte? Tak se tam vydejte. Poprvé, když jsem toto místo spatřila, tak mě napadlo jen to, že pokud existuje nějaký ráj, kam se dostaneme po smrti, tak že musí vypadat nějak takto. 30ti metrové pískovcové skály, pod nimiž leží asi 5 metrů široká pláž, která se rozkládá asi na 2 kilometrech a je zakončena nádherným misem Drastis. Pláž je půvabná mimojiné tím, že zde až do 15h nesvítí Slunce a pokud chcete být na sluníčku, tak musíte do vody. Moře je tu naprosto průzračné, lehce mléčné a pod nohami ucítíte jen ten nejjemnější píseček. Koupání je tu vhodné pro malé děti a pro ty, kteří nemají rádi hloubku (pro mě ;-) ). Jdete, jdete a voda pořád lehce nad kolema. Abyste dosáhli hloubky "po krk" tak musíte jít alespoň 200 metrů od břehu. Naprostá paráda.
A prý je tu opravdu při západu Slunce slyšet ono zasyčení sluníčka do vody. My jsme zde bohužel tak dlouho zůstat nemohli.

Mis Drastis. Přijdete sem a spadne Vám čelist až na zem. Nádhera, jak jinak to popsat. Nádherné pískovcové útvary nádherně zakončují pískovcové útvary severozápadního pobřeží. S podobnou fotkou se setkáte ve všech průvodcích Corfu.

Sidari je hojně navštěvované letovisko. Kdo má rád rušný noční život, záplavu lidí a přeplněné pláže, tak ať sem směle vyrazí. I v září je zde přelidněno. Nic pro nás. Pověst o Sidari je mnohem lepší než Sidari samo. Je zde pověstný "Canal d´amour" (Kanál lásky), který prochází skálou a spojuje dvě zátoky. K tomuto kanálu se váže krásná pověst. Tato pověst praví, že pokud dívka proplave časně zrána tímto kanálem, tak zůstane se svým milým napořád.
Bohužel na mě toto místo moc dobrý dojem neudělalo, moc lidí, v restauracích předraženo, špinavá voda, miniplážičky. Já raději trávím dovolenou v klidu.

Paleokastritsa je jedním z největších letovisk na Corfu, ale i přesto si dokázala uchovat svoje srdce. Je to nádherné, historické městečko zasazené mezi skaliskama, které mu propůjčují prý nejnádhernější scenerie a nejčistší moře na celém Corfu. Je zde nádherný přístav, odkud můžete vyrazit na desítky lodních výletů. My jsme vyzkoušeli hodinovou plavbu žlutou ponorkou, kdy jsme asi z 5 metrové hloubky pozorovali mořské dno. Hloubka moře okolo Paleokastritsy je obrovská. Jen několik metrů od kraje moře a hned je pod Vámi 30 - 50 metrů hloubky, útesy se tu pod vodou tvarují do nádherných útvarů, uvidíte sochu Davida na mořském dně, potápěčskou výstroj, stovky rybek, různé medúzy. Já byla nadšená. Je dobré vědět "v čem to plavete".


Kerkyra je hlavním městem Corfu. Je to město plné zmatků a při cestování na motorce se zde nestačíte divit stylem jízdy místních obyvatel. Připadali jsme si jak někde v Číně v hlavním městě... Nebyl problém 5 motorek v jednom pruhu a každá odbočovala jinam. Nebo parkování naprosto všude, kde se dalo. Např. nám zakázali zaparkovat na placeném parkovišti s tím, že máme zaparkovat kdekoliv jinde. Nakonec jsme parkovali na chodníku.
Uličky jsou zde velice úzké plné prodejců koření, výrobků z olivového dřeva, olejů, parfémů a dalšího.
Nakoupili jsme zde dárky a zchladili si ve stínu hlavy.

Jinak Kerkyra je krásné starodávné město, kde jsou vidět stopy benátčanů, britů, francouzů a dalších. Nejvíce mě zaujala Stará pevnost, Esplanáda a Starý přístav. Celá Kerkyra vypadá jako divadelní kulisa. Je opravdu krásná.




A to je asi tak stručně o Corfu vše. Nenapadá mě, co víc psát, ale kdybyste měli nějaké dotazy, tak ráda zodpovím, pokud budu vědět.
Shrnutí:
  • Liapades je nádherné klidné letovisko vhodné pro rodiny s dětmi nebo starší lidi. Je tam klid, čisté a nádherné moře.
  • Corfu je opravdu nádherný smaragdový ostrov, který je celý zelený a voní po jehličí a olivách.
  • Půjčte si auto nebo skůtra. Spíše skůtra, uličky jsou zde úzké a na skůtru můžete zastavit všude. Corfu je hornaté a pláže i městečka jsou od sebe dosti vzdáleny.
  • Lidi jsou tu pomalí. Ale nesmíte to brát jakože např. v restauracích na Vás nemají čas, oni prostě mají takový styl života. Proto po příletu na Corfu zpomalte. Vězte, že se Vám bude hodinové snídaně, obědy, večeře líbit. 
  • Co se týče jídla, dá se najíst levno (např. gyros v pitě 2 eura), ale i hodně draho (např. mořské speciality za 17 euro). Ale i když budete jíst oběd jen za 2 eura, tak si pochutnáte!
  • Nedoporučuji hotel Elly Beach. Špatná zkušenost, pohrdavé chování k hostům, v případě jejich chyby se Vám ani neomluví. A hotel neodpovídá 3 hvězdičkám. Služby jsou zde průměrné. Raději zvolte jiné hotely.
  • Určitě navštivte: Peroulades, Paleokastritsu, Kerkyru!
  • Nezapomeňte ochutnat domácí produkty - "home made" tu uvidíte skoro na každém kroku. Já doporučuji např. víno (Mavro Vávri), olivový olej a výrobky z kamínků a olivového dřeva u strašně sympatického a milého pána, který má malý obchůdek před Paleokastritsou hned u odbočky na Lakones (pojedete směrem na Paleokastritsu a dáte se doprava na Lakones. Pán má obchůdek u cesty hned za odbočkou).
  • Vyjeďte si na vyhlídku v Lakones. Naskytne se Vám překrásný výhled na zátoky v okolí Paleokastritsy a Liapades. Stojí to za to. Nejlépe v pozdnějších odpoledních hodinách.
  •  Kupte si před odletem v Čechách kvalitní mapu Corfu, na Corfu kvalitní mapu neseženete a signály GPS jsou zde slabé. Bez mapy bychom to nezvládli.
  • Vezměte si sebou potápěčské brýle, šnorchl a ploutve, využijete je tady!
  • Připravte se na špatné záchody!
P.S. - Z olivového dřeva tu dělají opravdu vše :-). Tato motorka mě nadchla :-).

    Čekali jste příspěvek o jídle a pití? Tak to jste čekali marně :-). O jídle napíšu samostatný článek v nejbližších dnech, slibuji. Ale máte se na co těšit, protože já jsem byla jídlem na Corfu nadšená!
    A ještě se těšte na mou recenzi španělské restaurace v Brně.

    Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...