neděle 11. prosince 2011

Jamieho božské vánoční brambory

No prostě božské. Jinak to ani popsat nemohu.
Už když jsem viděla video Jamieho rodinné Vánoce 3, kde Jamie připravoval 3 různé způsoby přípravy vánočních brambor, hned jsem si řekla, že toto určitě vyzkouším. Konečně nastal ten den a i já se do přípravy pustila.


Připravte si brambory, máslo, sůl, pepř, olivový olej, šalvěj a mandarinku.
Postup je trošku zdlouhavější, ale výsledek stojí za to. Upozorňuji, že doba potřebná pro zhotovení této přílohy je zhruba 2 hodiny.
Tak jdeme do toho?
Brambory oloupejte a nakrájejte na poloviny. (Velikost by měla odpovídat, jak Jamie říká, dvoum squashovým míčkům.) Je důležité mít všechny kousky zhruba stejně velké. Poté brambory důkladně propláchněte, aby se co nejvíce zbavily škrobu a dejte do osolené studené vody a dejte vařit. Až voda začne bublat, tak si stopněte 10 minut. Po deseti minutách vodu sceďte a brambory v hrnci pořádně protřepte.
Připravte si pekáč. Na dno pekáče rozprostřete máslo (asi 10dkg na pekáč) a na máslo vsypte brambory.
Takto připravené brambory pečte v předehřáté troubě 30 minut při 190°C.
Mezitím si připravte "zálivku". Do misky nasypte šalvěj, stroužky !neloupaného! česneku, olivový olej a kůru z 1 mandarinky. Směs promíchejte.
Po 30 minutách vytáhněte brambory z trouby. Troubu nechte zapnutou, brambory za chvilku půjdou zpět do trouby!
Vezměte šťouchadlo na brambory a každou brymboru v pekáči trošku přimáčkněte. Dejte si tu práci, opravdu to stojí za to. Ale brambory nerozmačkejte, jen lehce zmáčkněte. Brambora bude víc křupavá!
Pomačkané brambory polijte připravenou zálivkou a dejte na posledních 30min dopéci.
Troubu hlídejte, ale hotovo je ve chvíli, kdy jsou brambory krásně zlatavé.
Poté již můžete servírovat. Je to božské!
Dobrou chuť!

6 komentářů:

  1. Jee tak jsem ráda,že chutnaly :-) Vypadá to náramně ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, příprava je poněkud delší, ale já už ani jinak brambory nedělám, pokud chci křupavou přílohu. Tu hodinu v troubě občůrat nejde, na výsledku je to strašně znát.
    Já zatím vždy dělal "olejovou" variantu, ale mám stranou kachní sádlo, takže už se těším na příležitost vyzkoušet i třetí variantu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tonio, třetí varianta je z husího sádla. To jen pro úplnost... Ne kachní. Ale myslím, že i kachní bude super. Já mám zas v ledničce husí, tak při nejbližší příležitosti taky vyzkouším...

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, máte pravdu v originále je goose, nějak sem si vsugeroval, že mám to správné :-) Ale ve výsledku moc rozdílů neočekávám. Mimochodem, zrovna před pár hodinami jsem zase jedny dokončil i když tentokrát striktně olejové a bez "flavour comba", protože jsem je ještě v rámci pokusu kombinoval s ping pongovými míčky od Florentýny.

    OdpovědětVymazat
  5. Bohužel musím upozornit na to, že vyloženě volalo po nějaké omáčce nebo zvlhčení - možná, že kombinace s "místními" bramborami Patate cipolle al profumo di arrosto by byla vhodnější, ty se podlévají.
    Chyby, kterých jsem si vědom - kuličky z masa byly čistě z hovězího (kližka), růžičková kapusta byla čerstvá (v receptu se počítá s mraženou). Ale to nevadí, potenciál pro zdokonalení v tom je :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...