Tak konečně jsem se i já dokopala k cukroví. Ne, že bych nepekla ráda, ale letos je toho ve škole nějak moc a nestíhám... :-(
První na pořadu dne byli Nigelliny hvězdné košíčky, neboli Mince pie. Jelikož chutnají opravdu výtečně a jsou provoněné vánoci, tak se s Vámi podělím o recept.
(Zdroj: Vánoce s Nigellou)
Nákupní seznam :-)
Nádivka:
60ml portského vína
75g třtinového cukru
1 brusinkový jam (400g)
1 bal. (100g) sušených brusinek (nesířených!)
mletý zázvor
mletá skořice
drcený hřebíček
kůra z 1 mandarinky
25 ml brandy
1/2 lžičky vanilkového aroma
2 polévkové lžíce medu
Těsto:
240g hladké mouky
120g másla či margarínu (já dala 1:1)
šťáva z 1 pomeranče
špetka soli.
Postup:
Nejprve si připravte nádivku:
Do hrnce s dvojitým dnem nalijte 60ml portského a přisypte 75g třtinového cukru. Chvíli povařte. Poté přidejte 1 brusinkový jam a 1 bal. (100g) sušených brusinek (nesíených!) (můžete klidně přidat i hrozinky, nebo jiné, podobné ovoce, které máte rádi). Teď přijde řada na koření (Nigella uvádí 1/2 - 1 kávovou lžičku) dle chuti: mletý zázvor, mletá skořice, drcený hřebíček. Poté do směsi ještě přijde kůra z 1 mandarinky, 25 ml brandy, 1/2 lžičky vanilkového aroma a 2 polévkové lžíce medu. Vše na mírném plameni asi 20minut vařte.
A teď připravíme těsto:
Je to velice jednoduché. Stačí 240g hladké mouky, 120g másla či margarínu (já dala 1:1), šťáva z 1 pomeranče a špetka soli. Těsto zpracujeme a dáme odpočinout do ledničky.
Poté stačí rozválet těsto, vykrájet kolečka s vroubkovaným okrajem a ty vložit do formiček na košíčky. Do košíčku dát nádivku a nahoru hvězdičku z těsta. Důležité: zavařeninu dávejte tak do 2/3 košíčku, ona se ještě bude nafukovat, tak aby Vám to nevyteklo.
Pečeme při 190°C asi 15 min.
Po upečení vyklápíme ihned košíčky. Velice opatrně.
Mňam.
Příště se těšte na tlapky, vanilkové rohlíčky a spoustu jiného. Zdravím
Krásnou 3. adventní neděli
Vám přeje
Lenča
Láska k vaření a dobrému jídlu mě provází už od dětství. Jako malá jsem strašně ráda pomáhala mamce s pečením vánočního cukroví a snad od devíti let jsem pekla, vařila a kuchtila dobrůtky. Mám dva sny týkající se vaření. První velký sen je otevřít si jednou svou malou cukrárnu. Mým druhým snem bylo založit si blog o vaření a jídle. Tento sen jsem si nyní rozhodla splnit. Vítejte u mě v kuchyni. Přeji Vám dobrou chuť! Leňulka
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
teeda mas je luxusni ;-)
OdpovědětVymazatKrásné, koupila jsem si Nigellinu vánoční kuchařku a příětí rok je rozhodně udělám!
OdpovědětVymazatVypadají úžasně. Chtěla bych se o to pokusit, ale nevím, jak zapracovat kůru z mandarinky. Kůra bude čerstvá, nakrájená na kousíčky, nebo sušená a rozdrcená. A ještě prosím o info kolik těch košíčků asi je. Děkuji za odpověď. Eva
OdpovědětVymazatVypadá to krásně. Jen nevím, co s tou kůrou? Nakrájet na kousíčky? Rozmixovat? Kolik těch košíčků bude? Díky za odpověď.
OdpovědětVymazatEvi kůru použijte z čerstvé mandarinky nastrouhanou. :-) Krásně to provoní :-) jinak počet košíčků záleží na tom, jak velkou formičku na košíčky zvolíte. Já měla hodně malé a mám pocit že košíčků bylo okolo 40, ale vím, že náplně mi dost zbylo... :-) hezký den Lenka
OdpovědětVymazatmyslím že jsem je loni dělala podle Nigelly (bez zázvoru, ten nemusím) a byly výborné. udělala jsem je před vánocema a před silvestem znovu a náplň ještě zbyla
OdpovědětVymazat