neděle 11. prosince 2011

Nigelliny hvězdné košíčky

Tak konečně jsem se i já dokopala k cukroví. Ne, že bych nepekla ráda, ale letos je toho ve škole nějak moc a nestíhám... :-(
První na pořadu dne byli Nigelliny hvězdné košíčky, neboli Mince pie. Jelikož chutnají opravdu výtečně a jsou provoněné vánoci, tak se s Vámi podělím o recept.
(Zdroj: Vánoce s Nigellou)

Nákupní seznam :-)
Nádivka:
60ml portského vína
75g třtinového cukru
1 brusinkový jam (400g)
1 bal. (100g) sušených brusinek (nesířených!)
mletý zázvor
mletá skořice
drcený hřebíček
kůra z 1 mandarinky
25 ml brandy
1/2 lžičky vanilkového aroma
2 polévkové lžíce medu

Těsto:
240g hladké mouky
120g másla či margarínu (já dala 1:1)
šťáva z 1 pomeranče
špetka soli.

Postup:
Nejprve si připravte nádivku:
Do hrnce s dvojitým dnem nalijte 60ml portského a přisypte 75g třtinového cukru. Chvíli povařte. Poté přidejte 1 brusinkový jam a 1 bal. (100g) sušených brusinek (nesíených!) (můžete klidně přidat i hrozinky, nebo jiné, podobné ovoce, které máte rádi). Teď přijde řada na koření (Nigella uvádí 1/2 - 1 kávovou lžičku) dle chuti: mletý zázvor, mletá skořice, drcený hřebíček. Poté do směsi ještě přijde kůra z 1 mandarinky, 25 ml brandy, 1/2 lžičky vanilkového aroma a 2 polévkové lžíce medu. Vše na mírném plameni asi 20minut vařte.

A teď připravíme těsto:
Je to velice jednoduché. Stačí 240g hladké mouky, 120g másla či margarínu (já dala 1:1), šťáva z 1 pomeranče a špetka soli. Těsto zpracujeme a dáme odpočinout do ledničky.

Poté stačí rozválet těsto, vykrájet kolečka s vroubkovaným okrajem a ty vložit do formiček na košíčky. Do košíčku dát nádivku a nahoru hvězdičku z těsta. Důležité: zavařeninu dávejte tak do 2/3 košíčku, ona se ještě bude nafukovat, tak aby Vám to nevyteklo.
Pečeme při 190°C asi 15 min.
Po upečení vyklápíme ihned košíčky. Velice opatrně. 

Mňam.

Příště se těšte na tlapky, vanilkové rohlíčky a spoustu jiného. Zdravím

Krásnou 3. adventní neděli

Vám přeje

Lenča

6 komentářů:

  1. Krásné, koupila jsem si Nigellinu vánoční kuchařku a příětí rok je rozhodně udělám!

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají úžasně. Chtěla bych se o to pokusit, ale nevím, jak zapracovat kůru z mandarinky. Kůra bude čerstvá, nakrájená na kousíčky, nebo sušená a rozdrcená. A ještě prosím o info kolik těch košíčků asi je. Děkuji za odpověď. Eva

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to krásně. Jen nevím, co s tou kůrou? Nakrájet na kousíčky? Rozmixovat? Kolik těch košíčků bude? Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  4. Evi kůru použijte z čerstvé mandarinky nastrouhanou. :-) Krásně to provoní :-) jinak počet košíčků záleží na tom, jak velkou formičku na košíčky zvolíte. Já měla hodně malé a mám pocit že košíčků bylo okolo 40, ale vím, že náplně mi dost zbylo... :-) hezký den Lenka

    OdpovědětVymazat
  5. myslím že jsem je loni dělala podle Nigelly (bez zázvoru, ten nemusím) a byly výborné. udělala jsem je před vánocema a před silvestem znovu a náplň ještě zbyla

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...