sobota 31. března 2012

Svíčková s domácími knedlíky

Klasika, kterou znáte všichni. Na jednu stranu na svíčkové není nic složitého, ale chce to um a zkušenosti, aby se člověk naučil svíčkovou dochutit tak, aby byla jako ta z dětství od babičky.
Já mám ráda svíčkovou hodně zeleninovou s malým množstvím smetany, s masíčkem, které se rozpadá na jazyku, s kolečkem citronu, lžičkou smetany a brusinkami. Jak ji máte nejraději vy?

Na svíčkovou podle mě si připravte:
600g kousek svíčkové
50g uzené slaniny
sůl
pepř
bobkový list
nové koření
1 cibuli
tuk
500g kořenové zeleniny (já dávám 2:1:1 - mrkev:petržel:celer)
hovězí vývar
2 lžíce hladké mouky
smetanu

Svíčkovou dobře odblaňte a prošpikujte slaninou. Ve vysokém hrnci rozpusťte asi 2 lžíce tuku a poté vložte prošpikované maso. Opečte ze všech stran. Poté vytáhněte a nechte v teple (např. přiklopené v nerezové míse). Na témž tuku opečte cibulku, přidejte pokrájenou zeleninu, opečte. Poté přidejte maso a zalijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Přidejte koření, přikryjte a vařte do změknutí masa. Poté maso vyjměte. Vytáhněte koření (celý pepř, nové koření, bobkový list) a omáčku rozmixujte, případně i propasírujte. Ochuťte solí a zahustěte moukou. Omáčku povařte ještě asi 15 minut. Poté přidejte smetanu a maso nakrájejte na plátky a vraťte zpět do omáčky.
Podávejte s domácími houskovými knedlíky. S plátkem citronu, lžičkou smetany a brusinkami. Dobrou chuť!

Knedlíky:
0,5 kg hrubé mouky
1/4 litru mléka nebo vody
1 vejce
1/2 nakrájeného rohlíku
1/2 kvasnic

Těsto nechte zpracovat v domácí pekárně. Poté nechte vykynout. Po vykynutí tvořte knedlíky. Z tohoto množství uděláte 2 knedlíky. Vařte ve vroucí, osolené vodě asi 10 minut z každé strany. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...