Není to tak dlouho, co jsem Vám tu tvrdila, že jsem objevila recept na nejlepší pečené brambory. Beru zpět. Až tyto jsou ty nejlepší :-). Neříkám, že ty od Jamieho jsou špatné, naopak, jsou výborné, ale ty, které Vám představím dnes jsou nejbáječnější, nejkřupavější a prostě NEJ brambory, jaké jsem kdy jedla! Opravdu!
Na 1 porci budete potřebovat:
4 brambory
50 g husího sádla (je to výborné i s rostlinným olejem nebo ghee)
sůl
semolinu (speciální italská mouka, seženete v italských specialitách)
Takže připravte si tolik brambor, kolik bude strávníků. Je dobré vzít v potaz, že výše uvedené množství je doporučováno, když budete brambory připravovat jako samostatné jídlo. Pokud jen jako přílohu, tak uberte množství.
Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně velké části (zhruba na čtvrtiny). Dejte do hrnce s vodou a vařte. Jakmile voda začne vřít, stopněte si 5 minut. Poté brambory sceďte a nechte v hrnci. Do hrnce přisypte semolinu (zhruba 1 lžíce na 1 porci) a hrncem pořádně zatřeste. Výsledkem by měly být brambory obalené tenkou vrstvou semoliny. Hrnec přikryjte a nechte odpočívat.
Mezitím si rozpalte troubu na 250°C. Na plech dejte husí sádlo a dejte do trouby tak na 20 minut. Sádlo se musí rozpálit. Až bude trouba předehřátá, tak plech vytáhněte a brambory OPATRNĚ naskládejte na plech! Opravdu opatrně! Dáváte je do rozpáleného oleje (doporučuji si vzít zástěru, chňapky a ještě dlouhý rukáv!!! a klidně i brýle na oči!). Poté dejte brambory péci.
Já pekla tak, že jsem si nastavila minutku po 10ti minutách. Vždy po uplynutí 10 minut jsem plech vytáhla a brambory, každou zvlášť, otočila. Pekla jsem je zhruba 45 minut, ale klidně nechte déle. Záleží jen na Vás, jak máte rádi vypečené brambůrky.
A až po tomto maratonu dáte brambory na stůl, dočkáte se toho, že brambůrka bude mít silnou vypečenou kůrku a uprostřed bude krásně máslová. Prostě luxusní!
Tip k servírování: Doporučuji podávat s domácí tatarkou a okurkovým salátem.
Dobrou chuť!
Láska k vaření a dobrému jídlu mě provází už od dětství. Jako malá jsem strašně ráda pomáhala mamce s pečením vánočního cukroví a snad od devíti let jsem pekla, vařila a kuchtila dobrůtky. Mám dva sny týkající se vaření. První velký sen je otevřít si jednou svou malou cukrárnu. Mým druhým snem bylo založit si blog o vaření a jídle. Tento sen jsem si nyní rozhodla splnit. Vítejte u mě v kuchyni. Přeji Vám dobrou chuť! Leňulka
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
No ty musí být! Jednou jsem dělala něco podobného a bylo skvělé. Vypadají úžasně.
OdpovědětVymazatděkuji Vando :-) jsou opravdu moc dobré :-)
VymazatSuper, diky, peceny brambory muzem a tohle budu muset vyzkouset :)
OdpovědětVymazatJop, tak pečené brambory jsou moje vášeň, takže tyhle určitě vyzkouším! :) Jen teď pláču a nemůžu přestat, protože na koleji nemáme troubu :(:(
OdpovědětVymazatLenulka, super blog s veľmi dobrými receptami. A zaujalo ma aj zdravé varenie, to je super :-). Nech sa Ti darí !
OdpovědětVymazatděkuji moc :-) to mě těší, že se ti můj blog líbí ;-)
VymazatNevidím žádný recept za rok 2014 :-(
OdpovědětVymazatkysap@seznam.cz
dobrý den, teď svůj elán zaměřji na svůj blog o zdravém životním stylu zdravejist.blogspot.com :-) Přeji krásný den. L
Vymazat