úterý 7. srpna 2012

Jamieho cibulové bagetky

Teď mám Jamiemánii, tak další recept je opět z jeho repertoáru :-).
Cibulové bagetky jsem měla vyhlídnuté už dlouho, ale nakonec jsem je zkoušela až minulý týden. A teď se proklínám, protože je to taková dobrota, že si bez nich život už neumím představit.

A přitom je to tak snadné.

Stačí mít domácí pekárnu :-), ale jde to i bez ní.

Prvně si udělejte těsto (tento recept je naprosto univerzální, Jamie z něj dělá klasický chléb, focaciu, plněné kapsičky, pizzu,...):
1 kg hladké mouky
625 ml vody
30 g čerstvého droždí
2 lžíce cukru (nebo 30g medu)
30g soli

Pokud máte DP, tak dejte prvně tekuté suroviny, pak tuhé a navrch droždí a zapněte program "Těsto" nebo "Pizza" (prostě kynutí a pečení).
Pokud DP nemáte, tak si udělejte kvásek, který necháte vzejít, poté vypracujte těsto, které nechte nakynout na trojnásobek. Poté prohněťte znovu a vytvarujte bagety, ozdobte je opečenou cibulkou (postup níže), které nechte na plechu kynout dalších 30 minut. Dejte péct - při 180°C asi 20 minut.

Cibulová směs:
2 stroužky česneku
olivový olej
čerstvý tymián
3 cibule nakrájené na nudličky
sůl
pepř
šplíchanec bílého vinného octa

Na pánvi rozpalte olej a opékejte cibuli s česnekem. Opečte jen dozlatova, směs půjde ještě do trouby. Poté do směsy přidejte tymián, sůl, pepř a vinný ocet a promíchejte. Tuto směs navršte na bagetky a po nakynutí dejte péct.

Jsou výborné jen tak, ještě teplé. Nebo jsou výborné s máslem a pažitkou, nebo s Cizrnovou pomazánkou. Vyzkoušejte jak chcete, ale rozhodně chuťově připomínají francouzské křupavé bagetky. Mňam

5 komentářů:

  1. Lenulko, ty bagetky vypadaji bajecne a myslim, ze budou mit u nas uspech. Jamie ma opravdu bajecne recepty a ja ho mam rada i jako cloveka. Nehlede na jeho propriety do kuchyne... Mej krasny den, Katerina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. on je tak nadšený do vaření, že to přenáší přes kuchařky a televizní pořady i na mě ;-) bagetky jsou jednoduché a moc dobře chutnají :-) tak pak napište, zdali chutnaly :-) Hezký den, Lenka

      Vymazat
  2. Souhlasím vypadají báječně,zařazuji do oblíbených, a určitě vyzkouším...:))

    OdpovědětVymazat
  3. teď mě štve, že jsem ještě nezůstala :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...