neděle 14. srpna 2011

Cuketový mejdan :-)

Cukety jsou prostě skvělé, chutné a dají se připravit na tisíc různých způsobů. Letos se úroda opravdu povedla, a proto tu pro vás mám ne jeden, ne dva, ale rovnou 6 skvělých cuketových receptů. Snad Vám zachutnají a oblíbíte si je jako já. Fotky k některým přidám později, nestihla jsem je nafotit nebo se fotky nedají použít. :-)

Plněná cuketa
Budete potřebovat: 1 velká cuketa, po 100g tvarůžků, eidamu, pivního sýru, nivy a pikantního salámu (např. chorizo), 2 cibule, 1/2 pórku (bílá část), 2 stroužky česneku, 2 žloutky, sůl, olej, oblíbené pikantní koření (grilovací).
Cuketu potélně rozkrojíme a vydlabeme semínka, osolíme a necháme ji trochu vypotit. Mezitím si všechny ostatní suroviny nakrájíme na malé kostičky, okořeníme, přidáme žloutky a zamícháme. Cuketu opláchneme od soli a naplníme ji touto směsí. Dáme péci. Pečeme při 180°C zhruba hodinu. Jako přílohu podávejte např. s bramborovou kaší.
 

Cukeťák
Připravte si 1 velkou nastrouhanou cuketu, 20 dkg salámu nebo šunky, 15 dkg eidamu, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek oleje, 1 najemno nakrájená cibule, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, česnek, pepř, sůl, majoránka. 
Vše nakrájet či nastrouhat, okořenit, smíchat, nalít na plech (vymazaný a vysypaný) a upéct. Při 200°C dokud povrch nezezlátne. Je to výborná večeře. Dá se různě obměňovat. :-)

Marinovaná cuketa
Toto je takový můj výmysl. Jde o naprosto jednoduchou věc. Spíš než o recept je to taková malá vychytávka. Jednou, když jsem nevěděla co se zbylou cuketou, jsem ji nakrájela na kostky a namarinovala stejně jako maso. Poté jsem ji jen opekla a byl na světě výborný pokrm. 
Postup je tedy jednoduchý, cuketu nakrájejte buď na tenké pásky nebo na kostičky. Do misky dejte olivový olej a smíchejte jej s oblíbeným kořením. Cuketu vložte do misky a zalijte směsí. Poté nechte pár hodin nebo přes noc marinovat. Nakonec opečte na pánvi. Je to výborné samotné, ale můžete klidně servírovat i jako oběd s přílohou nebo tak. To je jen na Vás. 

Cuketové řízečky
Zase jde o známý způsob, ale není na škodu si jej připomenout. Udělejte si z cukety řízky. 
Připravte si cuketu, kterou nakrájejte na kolečka, nasolte a nechte vypotit. Hodí se mladší cukety, protože nebudeme vydlabávat vnitřek. Vypocenou cuketu opláchněte. Připravte si věci na trojobal - hladkou celozrnnou mouku, vajíčko a strouhanku do které přimíchejte oblíbená semínka (např. sezam). Pak už pokračujte jako u řízků - obalit v mouce, ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Poté osmahněte na kvalitním oleji. 

Cuketovo-bramborová slast
Budeme potřebovat 1 středně velkou cuketu, 3 velké brambory, 1 balkánský sýr (cca 200g), 1 hermelín, brusinky, tymián, olej, rozmarýn, sůl, pepř. 
Cuketu oloupeme, vydlabeme, necháme vypotit. Poté opláchneme a pak nakrájíme na plátky. Brambory také oloupejte a nakrájejte na plátky. Na plátky nakrájejte i oba sýry. Z oleje, bylinek a koření si udělejte marinádu. Plátky z cukety a brambor potřete marinádou. 
Vezměte si zapékací misku, vyložte ji pečícím papírem a poté skládejte plátek brambory, plátek cukety, plátek balkánu, plátek brambory, plátek cukety, plátek hermelínu, brusinky a pořád dokola. :-) Nakonec zasypte zbytkem sýru a dejte zapékat. Zapékejte přikryté alobalem na 200°C, před koncem alobal odkryjte a nechte opéci dozlatova. Čas pečení závisí na tloušťce brambor a cuket, tak to raději průběžně kontrolujte. ;-)

Na tomto receptu je super, že je rychlý a kompletní. Už žádná příloha, po upečení máte hotovo. Je to super vegetariánské jídlo.


Cuketové zelí
Potřebujete 1 velkou cuketu, 1 velkou cibuli, sůl, pepř, kmín, 2 lžíce hladké mouky, ocet, olej a trošku cukru. 
Cuketu oloupejte, vydlabte a nastrouhejte. Osolte, opepřete a přidejte kmín a nechte podusit doměkka. Mezitím si na pánvi na trošce oleje opečte cibulku dozlatova. Poté zaprašte moukou a nechte zpěnit. Cibulku přimíchejte do zelí a ještě asi 5 minut povařte. Poté ochuťte cukrem a octem dle chuti. Je to výborné a hlavně - NENADÝMÁ jako klasické zelí. :-)

4 komentáře:

  1. koukam, ze tady mam slusnou inspiraci na posledni obri cuketu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. u našich cukety teprve začínají ;-) takže já si jich letos ještě pár sním ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. ja uz jich za sebou "par" mam :D ted me ceka sezona dyni a na tu se tesim jak maly dite na vanoce :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...