pondělí 22. srpna 2011

Zdravější dušená mrkev

Neznám snad nikoho, kdo by neměl rád dušenou mrkev. To co Vám tu chci sepsat není ani tak recept, protože si myslím, že dušenou mrkev umí výborně všichni, ale spíše typ na zdravější verzi servírování.



Mrkev: Oloupeme mrkve dle potřeby (dávám 3 větší mrkve na porci), nakrájíme dle obliby - kolečka, kostičky, půlkolečka nebo nastrouhat nahrubo. Používejte jen čerstvou, z mražené to opravdu není dobré a kazí to jméno ;-) tomuto mňam pokrmu. Do hrnce nalijeme trošku oleje /sádla, vsypeme mrkev a necháme pořádně osmažit. Až mrkev voní po celé kuchyni, tak přilijte hovězí vývar (dávám tak 1 dcl na 1 porci mrkve), okořeňte muškátovým oříškem a na mírném plameni duste doměkka. Po uvaření zapravte jíškou (1 dcl vývaru plus 1 vrchovatá lžíce pohankové mouky), dosolte a dochuťte.

Brambory: Na tento zlepšovák mě trošku navedla božská Nigella, ale upravila jsem si to do zdravější formy. Uvařte brambory, vodu osolte, vhoďte čtvereček řasy (místo kmínu, kvůli nadýmání) a uvařte do "skorohotova". Aby brambory nebyly ještě zcela uvařené, zceďte a dejte do mísy. Zasypte strouhankou, aby brambory byly pěkně obalené a opečte na rozpálené pánvi s tukem. (nejlepší je lžička sádla, ale v rámci zdravé stravy můžete vyměnit za lžíci dobrého oleje).

"Maso": Místo masa používám s velkým úspěchem seitan nebo tofu. Nyní jsem připravila s uzeným tofu. Tofu nakrájejte (1 kostka pro 2 osoby), okořeňte oblíbeným kořením, pokapte olejem a nechte marinovat. Poté na pánvi na trošce oleje opečte 1 cibulku, nakonec vmíchejte marinované tofu a vařte do změknutí tofu.

Věřím, že Vám tato zdravější alternativa bude chutnat stejně jako mě.

4 komentáře:

  1. aa prosím si talířek přišupnout ke mě :D jsem z dneška tak unavená, že už nemám sílu. ale jedla bych i očima ;-) jako vždy krásné a určitě výborné!

    OdpovědětVymazat
  2. mega jsem si pochutnala... ;-) budu si dělat častěji... :-) a jinak díky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Odkdy není maso "zdravější varianta"? ... A smažit brambory je zcela zbytečné a nezdravé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od doby, kdy je konzumace živočišných bílkovin řazeno mezi nejčastější příčiny civilizačních nemocí ;-) A smažit brambory nemusíte, je to jen tip a při mém stylu stravování si trošku tuku navíc mohu dovolit. Samozřejmě je neopékám každý den. Krásný den

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...