pátek 13. ledna 2012

Polentový koláč s rajčaty a gorgonzolou

Další v pořadí je recept na bleskovou a výbornou večeři. Pokud místo gorgonzoly použijete např. nivu, je jídlo nejen výborné, ale i levné.
2 porce
Na polentový koláč si připravte:
150 g instantní polenty
0, 5 l vody
1/2 kostky BIO bujonu 
sůl
ochucený olivový olej
(nebo vodu a bujon nahraďte 0,5 l dobrého vývaru)

Na směs si připravte:
1 plechovku loupaných rajčat
1 větší cibuli nakrájenou na kolečka
2 stroužky česneku
koření na fetu (oregáno, bazalka,...)
100 g oliv
100 g gorgonzoly

Do hrnce s dvojtým dnem dejte vařit vodu, kterou osolte. Až voda vře, přisypte polentu a míchejte dokud ji nerozmícháte na kaši (pokud se vám bude zdát moc tuhá, klidně přilijte ještě trochu vařící vody). Poté polentu stlumte, přikryjte pokličkou a nechte v teple cca 5 minut dojít. Před koncem vlijte asi 2 - 3 lříce ochuceného olivového oleje a polentu znovu promíchejte. Já použila olej z nakládaných rajčat.
Polentu rozetřete do kulaté formy (toto množství je na cca 30cm formu), kterou jste předem vyložili pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby (150°C) zhruba na 10 - 15 min.
Výsledná polenta musí mít křupavé okraje.
Mezitím co se polenta peče, tak si připravte směs na potření. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a stroužky česneku a opečte do zlatova. Poté přidejte rajčata i se šťávou, přidejte bylinky a chvíli povařte. Těsně před koncem přidejte olivy. Není nutné solit - olivy a gorgonzola jsou slané až až!
Směs navršte na upečenou polentu a rozložte na ni nakrájenou gorgonzolu. Takto připravený koláč dejte ještě na 10 minut zapéct. Chvílemi kontrolujte, aby se Vám nespálil sýr.
A hotovo, můžete servírovat.

Přeji dobrou chuť!

Vegetariánské, dietní (nesmíte to přehnat s gorgonzolou ;-) )

P.S. - Postupně se pokusím doplnit k receptům, zdali se jedná o vegetariánské, veganské, dietní, makrobiotické jídlo.

5 komentářů:

  1. Presne dle meho gusta, polentu muzu i jako prilohu a takhle bych si urcite moc pochutnala :)

    OdpovědětVymazat
  2. tak už mám odzkoušeno, v brzké době se chytám přidat na blog ;-) bylo to velmi vydatné, trošku jsem asi neodhadla množství polenty na formu. příště dám míň, ale chuťově mooc zajímavé ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je geniální, hned si to ukládám a převezmu s dovolením. Bomba!

    OdpovědětVymazat
  4. Vando, pokud možno do polenty dej místo vody vývar, nebo tam přihoď půl kostky biobujonu :-) je to lepšejší ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. už jsem to vepsala i do receptu ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...