pondělí 30. ledna 2012

"Švindlovaná" pizza

Kdo navštěvujete stránky mého blogu na facebooku, jistě víte, že se chystám na další výzvu. Poslední výzvou pro mě bylo zkouškové období. Nyní mám před s sebou prázdniny a pár týdnů, které budou volnější a méně náročné, proto jsem se rozhodla, že během následujících týdnů se pokusím vyzkoušet co nejvíce receptů od božského Jamieho.


Pro začátek jsem vybrala něco jednoduchého. Velice se mi líbí jeho pořad "30 minute meals" (na TV Paprika pod názvem Jamie vaří minutky). Je úžasné sledovat, jak během 30 minut připraví kolikrát i 4 chodové menu.
První jídlo "Švindlovaná pizza" je právě z tohoto pořadu. Video zde:
Zdroj: youtube.com

 Suroviny:
Těsto:
1 hrnek hladké mouky (asi 275 g)
1/2 hrnku vody (asi 135 g)
1/2 kypřícího prášku
sůl
olivový olej
Rajčatová směs:
1 plechovka loupaných rajčat (nebo stejné množství rajčat)
česnek
bylinky
sůl

Na ozdobení (co jsem použila já):
1 mozzarella
1 červená cibule
1 pikantní klobáska

Postup:
Do mixéru nasypte mouku, prášek, sůl, vodu a olej a uhněťte vláčné, lehce lepivé těsto. Mezitím si můžete nachystat rajčatovou směs. Do misky dejte rajčata, česnek, bylinky, trošku olivového oleje a ponorným mixérem rozmixujte. 
Rozpalte pánev, která se může dát i do trouby, a polijte olejem (asi tak 1 - 2 lžíce). Než se olej rozehřeje, tak vyválejte těsto do kulata. (Já z tohoto množství udělala 2 menší pizzy - velikosti mělkého talíře) Těsto přendejte na pánev a smažte na mírném plameni. Po chvilce na pizzu dejte rajčatovou směs a naskládejte na ni klobásku, natrhanou mozzarelu, cibuli a na co máte chuť. Po chvílích pizzu kontrolujte. Jakmile bude těsto zespodu zlátnout, přichází čas na vložení do trouby. Pokud jste nechali okraje, tak je před vložením do trouby potřete olivovým olejem. Pečte zhruba 4 minuty na maximální teplotu.
Hotovo :-)

Můj komentář:
Jednoduché, velice chutné. A ano, musím souhlasit s Jamiem. Lepší než 95% dovozových pizz. Smažení na pánvi a následné dopečení v troubě se zaslouží o opravdu vypečenou, křupavou pizzu. Přítel zhodnotil, že je to nejlepší domácí pizza, kterou jsme kdy dělali. 
Co se týče financí, tak z tohoto množství uděláte 2 menší pizzy. Když nebudeme počítat suroviny na ozdobu, ale jen těsto a rajčatový podklad, tak cena mi vyšla na 20 Kč. Ozdoba je na Vás. Mě obě pizzy se vším všudy vyšli na 60 Kč. 
Čas - Jamie pizzu udělal se vším všudy asi za 12 minut. Já jsem měla čas, ale i tak mi příprava a pečení nezabralo víc jak 30 minut. Tudíž je to opravdu rychlovka. 
Tak až budete mít chuť na pizzu, zkuste tuto. Je to sice taková falešná pizza, ale na chuti to opravdu není znát. Je to dobrý způsob, jak si připravit dobrou, křupavou pizzu i bez vlastnictví pece na pizzu. :-)

- zvládnou i začátečníci
- vhodné i pro vegetariány (akorát tam nedávejte klobásku :D )

4 komentáře:

  1. Tak tohle by me nikdy nenapadlo, nejdriv pizzu predsmazit a pak dopect :D Vypada to zajimave :)

    OdpovědětVymazat
  2. :-) na svindlovnu pizzu sa uz dlhsie chystam aj ja, jamieho kniha 30 minut je uuuzasna!

    OdpovědětVymazat
  3. Anetko, já bohužel knížku zatím nevlastním... zatím jen koukám mlsně na TV Paprika :-) ale fakt mě chuť překvapila :-)

    OdpovědětVymazat
  4. tak u tohohle mi srdce doslova poskočilo radostí :D Jamieho zbožňuju tak od svých 13let :D vypadá to tak nádherně, že tady pomalu slintám na klávesnici :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...