neděle 1. dubna 2012

Křenová omáčka s hrnečkovým knedlíkem

Nedělní oběd, který uvaříte za 40 minut? Z čehož nejdelší je doba pro vaření knedlíků? Ano, správně. A nebojte, není to apríl ;-). Navíc je tento recept tak jednoduchý na vaši asistenci, že si během vaření můžete v klidu vyluštit křížovku nebo číst knížku!!! Opravdu!


Na 4 hrnečkové knedlíčky budete potřebovat:
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek mléka
2 starší rohlíky
2 žloutky
sníh ze 2 bílků
sůl

Na bleskovou křenovou omáčku pro 4 osoby budete potřebovat:
5 dcl smetany
strouhaný křen
4 lžíce mouky (já použila celozrnnou hladkou špaldovou, proto není omáčka bílá, ale ťučkovaná ;-) )
2 lžíce másla
5 dcl hovězího vývaru
muškátový oříšek

Prvně si připravte knedlíky. Vymažte 4 hrnečky máslem a dejte vařit vodu. Použijte takový hrnec, kam se vejdou vedle sebe 4 hrnečky!
V míse smíchejte žloutky s mlékem, přidejte na kostičky nakrájené rohlíky, vmíchejte mouku, sůl a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Směs rozdělte rovnoměrně do hrnečků a dejte vařit do vroucí vody. Nejlépe uděláte, když hrnec přikryjete pokličkou. Vařte 35 minut. Poté vytáhněte, nechte chvíli odpočinout a pak opatrně vyklopte! Teď se ukáže jak dobře jste hrnečky vymazaly! :-)

V době, kdy se vaří knedlíčky si v hrnci s dvojitým dnem rozpusťte máslo, přilijte polovinu šlehačky a vmíchejte nastrouhaný křen (cca 4 - 5 lžic) a 5 minut vařte. Poté přidejte druhou polovinu šlehačky ve které jste rozmíchali mouku. Opatrně přimíchejte ke křenu. Omáčku zřeďte hovězím vývarem, ochuťte solí a muškátovým oříškem a ještě asi 10 minut vařte. Toť vše, hotovo ;-)

Maso k omáčce být nemusí, ale když už, tak doporučuji domácí uzené opečené v tenkých plátcích na pánvi.

Dobrou chuť!!!

3 komentáře:

  1. Knedlíky dělám podobně a k uzenýmu si dáváme česnekovou omáčku, je to taky bašta.

    A na mém blogu najdeš ocenění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marti za ocenění. Česnekovou omáčku? O tom jsem nikdy neslyšela :D musí být luxusní, ale nic pro můj žaludek... já musím dost omezovat česnek :-(

      Vymazat
    2. Tady je recept na česnekovou omáčku: http://martininakuchyne.blogspot.com/2012/01/uzene-maso-s-cesnekovou-omackou.html

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...