úterý 2. srpna 2011

Halušky

Halušky jsou asi nejznámějším typickým slovenským jídlem. Samotné "bramborové noky" jsou levnou záležitostí - stačí brambory a mouka. Horší to už bývá s brynzou, kdy ta pravá ze salaši stojí okolo 60 Kč za 250g, což je tak na 2 porce halušek, k tomu připočtěte domácí klobásku a hned tu máme večeři za 150 Kč. Ale pokud jste halušky ještě nedělali, tak věřte, že dát tyto peníze za kvalitní suroviny se opravdu vyplatí.


Jak jsem již psala, základní suroviny na halušky jsou jen brambory a mouka, ale samotná příprava už žádá zkušenosti, trpělivost a trochu i cit pro vaření.

Já dělám halušky takto:
oloupu si "akorátní" množství brambor. Většinou tak na jednu porci stačí 4 - 5 středně velkých brambor. Brambory rozmixuju. Nemají se strouhat, měly by se natřít, ale jelikož je to dosti pracné, já si práci ulehčuji mixérem.
Poté do brambor přisypávám polohrubou mouku do té doby, dokud nemá těsto tužší konzistenci. Mělo by být o něco méně tuhé než těsto na bramborové knedlíky.Těsto ještě osolte.
Do velkého hrnce dejte vařit vodu a až bude vřít, tak ji hojně osolte a začněte do ní vhazovat halušky - buď přímo z "lopáriku" (dřevěného prkénka) nebo přes speciální haluškové síto.
Halušky vařte vždy tak 4 minuty, než vyplavou napovrch.

Hotové halušky zdobte dle chuti.

Buď promíchejte s brynzou a posypte opečenou slaninou, nebo promíchejte s kysaným zelím, nebo je možné konzumovat halušky i nasladko, nebo jen jako přílohu k omáčkám, gulášům a jiným.

Přeji dobrou chuť.

6 komentářů:

  1. Mňam, mňam, halušky já můžu. A to se dělají ze syrových brambor? Myslela jsem, že jsou stejně jako ostatní bramborová těsta (br. knedlíky, gnocchi...) z brambor vařených?!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ire :-) já mám recept od kamarádky kousek od Žiliny a ta mě to naučila takto, ze syrových. Ale mám pocit že i ona sama říkala, že se ty recepty liší. Jen co jsem se dívala na internet tak jsem našla různé obměny, ať už s moukou hladkou, hrubou, polohrubou, půlka vařených brambor a půlka syrových, s vajíčkem a bez,... Ty halušky budou asi jak naše knedlíky... každej je dělá trochu jinak... ;-) Ale tato verze pouze z polohrubé mouky, soli a syrových brambor mi chutná asi nejvíc a přijde mi nejvíce podobná haluškám, které jíme, když jsme na slovenských salaších. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Leňulko,
    s potěšením musím konstatovat, že vzniká další chutný blog, kam se ráda budu chodit inspirovat. Sushi i halušky jsem už vyzkoušela a musím říct, že měly óbr úspěch ;-).
    Hodně štěstí a skvělé inspirace přeje Vivi

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Lenka, no krasne sa ti podarili. Teda u mna patria halusky medzi TOP ! A ak mozem prezradit moj recept, budem rada ak skusis.
    Takze robim presne ako ty 4-5 surovych zemiakov, nastruham do misy,pridam 1 cele vajicko a osolim, potom pridavam polohrubu muku a k tomu obcas zalejem trochou mlieka az pokial cesto nieje tazsie a take lepkave :)
    Mozno sa niekomu bude pozdavat moj recept.
    Prajem krasny den.
    Densia F.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Deniso, děkuji za recept... Určitě vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ja som zo Žiliny a vždy sme halušky varili takto: surové zemiaky natreté ručne na strúhadle, jedno celé vajíčko, hrubá múka, soľ . . .varíme, kým nevyplávajú na povrch, ja väčšinou skúšam či už sú hotové. Precedím - neoplachujem vodou, aby nevychladli. Z panvice, kde som opekala na drobno pokrájanú slaniku, použijem asi lyžicu a pol stopeného tuku - to halušky krásne premastí a dochutí. Primiešam 100% ovčiu bryndzu. Naložené na tanieri dozdobím opečenou slaninkou a čerstvo nakrájanou pažítkou.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...