středa 7. března 2012

Nigelliny dokonalé pečené brambory

Není to tak dlouho, co jsem Vám tu tvrdila, že jsem objevila recept na nejlepší pečené brambory. Beru zpět. Až tyto jsou ty nejlepší :-). Neříkám, že ty od Jamieho jsou špatné, naopak, jsou výborné, ale ty, které Vám představím dnes jsou nejbáječnější, nejkřupavější a prostě NEJ brambory, jaké jsem kdy jedla! Opravdu!

Na 1 porci budete potřebovat:
4 brambory
50 g husího sádla (je to výborné i s rostlinným olejem nebo ghee)
sůl
semolinu (speciální italská mouka, seženete v italských specialitách)

Takže připravte si tolik brambor, kolik bude strávníků. Je dobré vzít v potaz, že výše uvedené množství je doporučováno, když budete brambory připravovat jako samostatné jídlo. Pokud jen jako přílohu, tak uberte množství.

Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně velké části (zhruba na čtvrtiny). Dejte do hrnce s vodou a vařte. Jakmile voda začne vřít, stopněte si 5 minut. Poté brambory sceďte a nechte v hrnci. Do hrnce přisypte semolinu (zhruba 1 lžíce na 1 porci) a hrncem pořádně zatřeste. Výsledkem by měly být brambory obalené tenkou vrstvou semoliny. Hrnec přikryjte a nechte odpočívat.

Mezitím si rozpalte troubu na 250°C. Na plech dejte husí sádlo a dejte do trouby tak na 20 minut. Sádlo se musí rozpálit. Až bude trouba předehřátá, tak plech vytáhněte a brambory OPATRNĚ naskládejte na plech! Opravdu opatrně! Dáváte je do rozpáleného oleje (doporučuji si vzít zástěru, chňapky a ještě dlouhý rukáv!!! a klidně i brýle na oči!). Poté dejte brambory péci.

Já pekla tak, že jsem si nastavila minutku po 10ti minutách. Vždy po uplynutí 10 minut jsem plech vytáhla a brambory, každou zvlášť, otočila. Pekla jsem je zhruba 45 minut, ale klidně nechte déle. Záleží jen na Vás, jak máte rádi vypečené brambůrky.

A až po tomto maratonu dáte brambory na stůl, dočkáte se toho, že brambůrka bude mít silnou vypečenou kůrku a uprostřed bude krásně máslová. Prostě luxusní!

Tip k servírování: Doporučuji podávat s domácí tatarkou a okurkovým salátem.

Dobrou chuť!

8 komentářů:

  1. No ty musí být! Jednou jsem dělala něco podobného a bylo skvělé. Vypadají úžasně.

    OdpovědětVymazat
  2. Super, diky, peceny brambory muzem a tohle budu muset vyzkouset :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jop, tak pečené brambory jsou moje vášeň, takže tyhle určitě vyzkouším! :) Jen teď pláču a nemůžu přestat, protože na koleji nemáme troubu :(:(

    OdpovědětVymazat
  4. Lenulka, super blog s veľmi dobrými receptami. A zaujalo ma aj zdravé varenie, to je super :-). Nech sa Ti darí !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji moc :-) to mě těší, že se ti můj blog líbí ;-)

      Vymazat
  5. Nevidím žádný recept za rok 2014 :-(

    kysap@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobrý den, teď svůj elán zaměřji na svůj blog o zdravém životním stylu zdravejist.blogspot.com :-) Přeji krásný den. L

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...