pondělí 22. srpna 2011

Peperonata

V loňském roce jsem jako každý rok kromě kupovaných dárků obdarovala své nejbližší i ručně vyráběnými dárky. Ne jinak tomu bude i letos. Jedním z dárků byla Peperonata. Jelikož je to výborná a chutná dobrůtka a zeleniny máme kolem sebe dostatek, tak jsem se rozhodla ji zveřejnit už teď.
Připravte si výbornou peperonatu, jezte ji jen tak s opečenou bagetou, přidejte do těstovin nebo ji jezte jen tak. Je výborná jak studená, tak teplá.



Potřebné suroviny: 1/2 kg cibule (nasekat nahrubo), 1 velká mrkev (na malé kostičky), 4 chilli papričky, 4 stroužky česneku (nasekat), 1,5 kg červené papriky (na kostky), asi 850 ml rajčatové konzervy (loupaná rajčata, možno nahradit čerstvými rajčaty - spařit, oloupat - nasekat), 1 dcl olivového oleje, 5 bobkových listů, sůl, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička tymiánu, rozmarýnu a oregana.

Postup: Na rozpáleném oleji osmahněte cibuli, česnek, mrkev, chilli (bez peciček!) a bobkové listy. Poté přihoďte papriku a duste asi 5 minut. Poté přidejte rajčata, sladkou papriku a na mírném plameni vařte asi 30 min. Poté vhoďte bylinky, povařte ještě asi 5 minut, osolte, dochuťte a poté plňte do skleniček.

Pokud chcete do zásoby, tak raději sterilujte, ale já vždy dám horkou směs do skleničky a otočím a nechám tak vychladnout. Víčko se chytne a nezkazí se to. Ale delší trvanlivost tímto způsobem než 1 měsíc nezaručuji, u nás se to vždy sní dřív. ;-)

1 komentář:

  1. pred chvilou som si prezerala starsie cisla Apetitu a narazila som na peperonatu, mnam.. jedlo ako darcek vzdy potesi a este takto krasne zabalene obzvlast :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...