úterý 2. srpna 2011

Sushi

Sushi miluju. Je to velice zdravé a chutné jídlo. Kdo má strach, že příprava sushi je těžká, tak se nebojte. Stačí dodržet pár bodů v postupu a za půl hodinky máte chutnou a zdravou večeři.


Počáteční investice do sushi mě vyšla zhruba na 500Kč, ale kupovala jsem naprosto vše. Ceny odhadem: sushi rýže 400g okolo 80 Kč, rýžový ocet 110 Kč, řasa Nori 110 Kč, wasabi 50 Kč, sojová omáčka 60 Kč, podložka na sushi 50 Kč, nakládaný zázvor 50 Kč, losos 50 Kč.
Většina surovin Vám ale vydrží na více použití - např. ocet tak na 15x, rýže 3x, Nori 3x, wasabi 5x,...

Sushi rýže, rýžový ocet na sushi, řasa Nori, losos (50g), wasabi, sůl, sojová omáčka, nakládaný zázvor, podložka na rolování sushi.

Připravte si rýži na sushi - je důležité použít speciální rýži, protože kdybyste použili klasickou rýži, nepovedlo by se Vám to. Tato speciální rýže se jmenuju nišiki.
Já připravuji tak, že vezmu 175 g této rýže, kterou vložím do kovového síta a proplachuji tak dlouho, než protíká jen čirá voda. Během proplachování rýži prohazujte, aby se oloupala slupka. Důkladně propláchnutou rýži nasypte do hrnce s dvojitým dnem a přilijte 250ml vody a přiveďte k varu. Jakmile začne rýže vařit, promíchejte, odstavte z plamene a přikryté nechejte 10 minut dojít.
Po 10 minutách rýži předělejte do keramické misky a přilijte cca 3 - 5 lžic rýžového octu na sushi. Chuť rýže by měla být lehce nakyslá.
Poté si nachystejte mořskou řasu NORI v plátcích a speciální podložku na rolování sushi. Podložku rozložte a na ni položte řasu, lesklou stranou dolů. Na 2/3 řasy rozprostřete 1/3 rýže a přitiskněte. Rýži potřete tenkou vrstvou wasabi (= japonský křen). Opravdu jen lehce, je to velice pálivé a pokud to přeženete, tak si pokazíte celé sushi. Raději opravdu málo, případně si pak dáte více wasabi na hotové sushi.
Na wasabi položíte uzeného lososa (můžete cokoliv - tuňáka, krabí tyčinky, avokádo, okurek, papriku, vejce,...), posypte např. sezamem a pokud máte raději slanější, tak ještě lehce osolte. Poté jak vidíte na obrázku zarolujte, při rolování neustále přitlačujte.
Výsledkem je pěkný a pevný váleček.

Takto zhotovte další dva válečky. A poté nakrájejte OSTRÝM nožem na cca 2 - 2,5 cm široké válečky.
Naservírujte na talíř. K sushi si připravte ještě sojovou omáčku do misky (kupte si kvalitní, ty levné běžně dostupné v akcích v hypermarketu Vám chuť sushi akorát pokazí), wasabi na talíř a ještě nakládaný zázvor.

Poté už jen zasedněte nejlépe k nízkému stolečku na zem, popadněte hůlky a 味 (dobrou chuť)

2 komentáře:

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...