středa 22. února 2012

Šroubky

Když máme nyní to období masopustního veselí, karnevaly a ostatky jsou v plném proudu, tak by byla škoda nepřidat recept na výborné šroubky. Nebo alespoň tak jim říkáme u nás. Jde o dobrotu, která je chuťově dost podobná božím milostem, ale jak jistě sami víte, tak každý recept má tisíce verzí. U nás na Moravě se vždycky dělalo právě toto a dělají to tak i tetičky a další příbuzní.
Na kynuté těsto si připravte:
35 dkg hrubé mouky (může být i polohrubá)
3 žloutky
5 dkg rozpuštěného másla
sůl
3 dkg droždí
1/8 l mléka
3 PL cukru
vanilka
citronová kůra

Postup:
Nejprve si připravíme kvásek z vlažného mléka, droždí a asi 1 lžičky cukru. Necháme jej vzejít.
Do mísy dáme mouku, žloutky, sůl, máslo, zbytek cukru, vanilku a citronovou kůru. Promícháme. Poté zapracujeme kvásek a a necháme kynout alespoň 30 min.

Poté tvarujeme šroubky a smažíme v oleji. Horké obalujeme v moučkovém cukru. Pokud nemáte rádi příliš sladké, tak šroubky jen pocukrujte.

Nejlepší jsou teplé! Ale nepřežeňte to! Aby vám pak nebylo zle. Jsou totiž prudce návykové :-)

3 komentáře:

  1. U nas se nic podobneho nedelava, takze o to vetsi chut mam, jen to vidim :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam! U nás se dělávaly klasické masopustní koblížky. Naposledy jsem je dělala asi v Radoškově, teď jsem na ně dostala šíílenou chuť (zvlášť když jsem na sucharech :D)! Šroubky jsem ale ještě neměla nikdy

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...