Když máme nyní to období masopustního veselí, karnevaly a ostatky jsou v plném proudu, tak by byla škoda nepřidat recept na výborné šroubky. Nebo alespoň tak jim říkáme u nás. Jde o dobrotu, která je chuťově dost podobná božím milostem, ale jak jistě sami víte, tak každý recept má tisíce verzí. U nás na Moravě se vždycky dělalo právě toto a dělají to tak i tetičky a další příbuzní.
Na kynuté těsto si připravte:
35 dkg hrubé mouky (může být i polohrubá)
3 žloutky
5 dkg rozpuštěného másla
sůl
3 dkg droždí
1/8 l mléka
3 PL cukru
vanilka
citronová kůra
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek z vlažného mléka, droždí a asi 1 lžičky cukru. Necháme jej vzejít.
Do mísy dáme mouku, žloutky, sůl, máslo, zbytek cukru, vanilku a citronovou kůru. Promícháme. Poté zapracujeme kvásek a a necháme kynout alespoň 30 min.
Poté tvarujeme šroubky a smažíme v oleji. Horké obalujeme v moučkovém cukru. Pokud nemáte rádi příliš sladké, tak šroubky jen pocukrujte.
Nejlepší jsou teplé! Ale nepřežeňte to! Aby vám pak nebylo zle. Jsou totiž prudce návykové :-)
Láska k vaření a dobrému jídlu mě provází už od dětství. Jako malá jsem strašně ráda pomáhala mamce s pečením vánočního cukroví a snad od devíti let jsem pekla, vařila a kuchtila dobrůtky. Mám dva sny týkající se vaření. První velký sen je otevřít si jednou svou malou cukrárnu. Mým druhým snem bylo založit si blog o vaření a jídle. Tento sen jsem si nyní rozhodla splnit. Vítejte u mě v kuchyni. Přeji Vám dobrou chuť! Leňulka
U nas se nic podobneho nedelava, takze o to vetsi chut mam, jen to vidim :)
OdpovědětVymazatjé, šroubky neznám....
OdpovědětVymazatMňam! U nás se dělávaly klasické masopustní koblížky. Naposledy jsem je dělala asi v Radoškově, teď jsem na ně dostala šíílenou chuť (zvlášť když jsem na sucharech :D)! Šroubky jsem ale ještě neměla nikdy
OdpovědětVymazat