Taky milujete perník? Já jej mám nejraději politý čokoládou a posypaný kokosem. Jelikož jsem nemohla najít svůj osvědčený recept, pátrala jsem v časopisech až jsem objevila tento. Recept je z Gurmetu 12/11.
Musím říct, že perník je vláčný, chuťově výborný a poleva jej povyšuje na perník snů :-). Nebojte se změn, klidně vyzkoušejte jiný než váš nejoblíbenější recept na perník. :-) Nebudete litovat.
Suroviny:
350g polohrubé mouky
300 g cukru
350 g strouhaných jablek
2 vejce
10 lžic oleje
2 lžíce kakaa
50 ml rumu (klidně víc ;-) )
250 ml mléka
40 g vanilkového cukru
1 a 1/4 prášku do perníku
1 lžička skořice
Poleva:
3 lžíce medu
50 g másla
2 lžíce kakaa
50 ml rumu
50 g kokosu na posypání
Všechny suroviny na těsto smícháme v míse. Já to dělám tak, že v jedné míse si smíchám sypké věci, v druhé tekuté a poté opatrně spojím.
Nalijte na pekáč (těsto je tužší) a pečte při 180°C asi 40 - 45 minut.
Mezitím co se perník peče, tak si připravte polevu. V kastůlku si rozpustěte máslo, přidejte med. Poté opatrně vmíchejte kakao a nakonec rum.
Až perník dopečete, nechte jej chvíli schladnout. Poté polijte polevou a posypte kokosem. Nechte zatuhnout a poté můžete servírovat.
Dobrou chuť!
Poznámka: Perník je vláčný a vzhledem k šťavnatosti mnou použitých jablek i dost "mokrý", ale výborný! (Vzhledem k této skutečnosti radím případně přidat trochu mouky, ale volte opravdu podle šťavnatosti jablek ;-) ).
Láska k vaření a dobrému jídlu mě provází už od dětství. Jako malá jsem strašně ráda pomáhala mamce s pečením vánočního cukroví a snad od devíti let jsem pekla, vařila a kuchtila dobrůtky. Mám dva sny týkající se vaření. První velký sen je otevřít si jednou svou malou cukrárnu. Mým druhým snem bylo založit si blog o vaření a jídle. Tento sen jsem si nyní rozhodla splnit. Vítejte u mě v kuchyni. Přeji Vám dobrou chuť! Leňulka
Pěkná fotka:)
OdpovědětVymazatPernik som kedysi casto pekavala. Sice bez jablcok a rumu, ale bol fajn. Moze byt celkom prijemna zmena doplnit do pernika jablcka a rum. Lenka, ta ruzicka nadherne doplna tvoje pernickove rezy.
OdpovědětVymazatPodobný děláváme do srnčích hřbetů a mám ho odmala strašně ráda :)
OdpovědětVymazat