pondělí 28. května 2012

Vejce zapečená v rajčatech

Sezona rajčat je tady! Konečně! Konečně jsou k sehnání i česká rajčata! Milujete rajčata? Já je zbožňuji, i když bych je prý neměla. Ale nedokážu si život bez nich představit.

Nový červnový Gurmet je plný speciálu s rajčatovými recepty. Mě zaujaly všechny a proto jsem se je rozhodla vyzkoušet. Jako první přišel na řadu recept, který začínal slovy

"... máte spoustu rajčat a žádný čas vařit oběd nebo večeři? Máme pro vás originální záchranu. Vaše ruce budou potřebovat jen malou chvilku, a přesto bude výsledek fantastický!"

No nezní to dokonale? Rajčata, mám. Času v kuchyni moc trávit nechci a mám šílenou chuť na něco dobrého...
Stačí si připravit jen (na 4 porce):
900g rajčátek
3 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
4 velká vejce
2 lžíce petrželky
sůl
pepř
(já přidala bazalku a trošku jarní cibulky)

Postup je jednoduchý. Na začátku si zapněte troubu, aby se stihla předehřát na 180°C. Pak jen stačí pokrájet rajčátka, česnek a promíchat obojí s olivovým olejem, solí a pepřem (přidejte klidně i oblíbené bylinky). Poté vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut. Poté rajčata vytáhněte z trouby a do směsi vyklepněte 4 vejce a dejte dopéct do trouby. Zapečte právě tolik, jak máte vajíčka rádi. Já miluju když je žloutek na povrchu uvařený, ale když do něj píchnu, vyteče ;-). Můžete posypat petrželkou. (já nahradila pažitkou).

Podávejte např. s opečenou bagetkou, nebo jako já s plátky kváskového chlebíčku.

Je to opravdu luxusní pochoutka!!!

12 komentářů:

  1. A pro moji dietu jako stvořené. Děkuji za recept. Jak budu mít dost rajčat, hned se do receptu pustím.

    Už se těším na další recepty s rajčaty.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá skvěle a opravdu nenáročné na přípravu určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  3. holky opravdu je to moc dobré. samotnou mě to překvapilo... to vajíčko tomu dodá šmrnc a je to fakt lahoda... :-) a navíc je to i dietní dobrůtka ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vyzera to velmi pekne, urcite tak aj chuti. Tiez sa na to niekedy chystam. Ja to poznam pod nazvom Shakshuka, je to jedlo Blizkeho vychodu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vidíš Míšo, jsem zas o něco chytřejší... to jsem nevěděla, že je to z Blízkého východu. Moc si tvých komentářů cením!!! :-) děkuji

      Vymazat
  5. Vypadá to moc dobře! Taky rajčata miluju a jím je i v zimě, kdy žádnou chuť nemají a já u toho dost trpím. Přestat je jíst ale nemůžu :-P Takže zkusím tenhle recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a co zkusit v zimě konzervovaný italský? to já přes zimu jedině tyto... chutnají letně, i když jsou v konzervě... ale je to trošku dražší než čerstvé... dobré jsou okolo 30 - 40 Kč za 400g konzervu... ale to je tak akorát pro mě a stačí ;-)

      Vymazat
    2. Jj, na zpracování (do teplých jídel) jedině ta konzervovaná italská rajčata. Ale na Caprese nebo jiný studený zeleninový salát to není tak úplně "wončo".

      Vymazat
    3. tak právě ty saláty si raději dám spíš v létě, než z těch zimních napodobenin rajčat, ale tak to je otázka každého, pro co se rozhodne ;-)

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Hned jsem si to v Gurmetu zaškrtla, máme podobné chutě! Já zatím ještě teda nezkusila ale mám plán to dnes udělat na večeři...díky, vypadá to krásně!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...