Při listováním listopadovými čísly Gurmetu a Apetitu mi do oka padlo tolik receptů, že jsem se hned vrhla do zkoušení. Tento měsíc to bude nabité. Jako první Vám přináším jablečný páj s drobenkou. Voní nádherně :-)
Křehké těsto:
190 g hladké mouky (já dala 1/2 hladkou, 1/2 rozmixované ovesné vločky)
125 g másla
1 PL cukru
špetka soli
Zpracujte těsto, zabalte do folie a dejte na hodinu odpočinout do ledničky. Po hodině vyválejte do dortové formy.
Náplň:
jablka (v receptu se uvádí 1,3 kg, ale já dala pouze 0,5 kg a i tak mi toho přišlo až až)
100 g třtinového cukru
100 g rozinek (já vynechala, nemusím je v koláči)
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého nového koření
špetka muškátového oříšku
citronová šťáva (cca 1 PL, já místo šťávy dala zbytek kandované citronové kůry, která mi tu zbyla z minulého pečení)
2 PL másla
Vše nachystat, nakrájet jablíčka,... Na těsto navršte jablíčka, okořeňte pokapte máslem, šťávou,...
Drobenka:
80 g másla
80 g třtinového cukru
100 g ovesných vloček
Promíchejte a udělejte drobenku. Máslo rozpusťte. Poté drobenku nasypte na koláč. Vždy na drobenku používejte jen pravé máslo a třtinový cukr. Je to prostě mnohem lepší. Jednou vyzkoušíte a už nebudete dělat jinak. Opravdu se nedá srovnat máslo s třtinovým cukrem s herou a krystalem. Třtinový cukr dodá koláči nádhernou karamelovou chuť a vůni másla se nic nevyrovná!
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C. Prvních 30 minut mějte koláč přikrytý alobalem, poté dalších 30 minut dopékejte bez alobalu.
Přeji dobrou chuť :-)
Inspirace: Apetit 11/2011, str. 92
Láska k vaření a dobrému jídlu mě provází už od dětství. Jako malá jsem strašně ráda pomáhala mamce s pečením vánočního cukroví a snad od devíti let jsem pekla, vařila a kuchtila dobrůtky. Mám dva sny týkající se vaření. První velký sen je otevřít si jednou svou malou cukrárnu. Mým druhým snem bylo založit si blog o vaření a jídle. Tento sen jsem si nyní rozhodla splnit. Vítejte u mě v kuchyni. Přeji Vám dobrou chuť! Leňulka
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
jeee já bych chtěla vidět fotku hotového dílka ;-) vypadá to totiž naprosto luxusně! Mimochodem konečně jsem si přivezla z Radoškova velkou formu na koláče, takže budu moct taky tvořit ;-)
OdpovědětVymazatno ono to vypadá skoro stejně :-) vypadalo to skvěle před a vypadá to skvěle i po upečení. chuťově je to výborný, akorát příště bych asi dala na jablka pod drobenku ještě třeba sníh jak se zapéká rýže na sladko ;-)
OdpovědětVymazatMňam, jablka na všechny způsoby můžu a takhle pěkně s drobenkou bych si dala :)
OdpovědětVymazat