Strašně ráda peču narozeninové dorty. Baví mě to. Sice nejsem odborníkem přes zdobení, rozkrojování dortů a další, ale dělám to ráda a troufám si říct, že moje dorty chutnají.
Při pečení vycházím z toho, že dort musí chutnat v první řadě mě. Nepekla bych nic, co by mi nechutnalo. Naštěstí jsem takový typ, co sní až na koprovku, chobotnice, brouky a vnitřnosti všechno.
Mám zafixováno, jak by neměl chutnat dort a podle toho se řídím. Naštěstí moji nejbližší mají představu ideálního dortu podobnou. Korpus musí být lehký, nadýchaný jako peříčko. A v krému nesmí být tuna másla.
Když jsem byla malá, tak jsem jednou byla s babičkou na oslavě narozenin její kamarádky a tam jsem dostala šílenej dort! Korpus nechutnal nijak a krém bych popsala jako kilo našlehaného másla s cukrem a mýdlem. Ano, opravdu to chutnalo jak mýdlo. A toho příšerného krému bylo v dortu víc než samotného korpusu. Úplná noční můra.
Teď se s Vámi podělím o jednoduchý a chutný recept na dort, tak jak jej mám ráda já a nakonec Vám ukážu fotky pár svýxh dortů. Podotýkám, že je dělám hlavně s láskou a nejsem odborníkem na zdobení a mám se toho ještě spoustu učit.
Recept na korpus:
Je naprosto primitivní. Řeknu Vám rozpis na 1 vejce a vy poté si znásobíte množství tolik, jak budete potřebovat. Já dělám do formy o průměru 26 cm z 6ti vajec.
1 žloutek
20 g cukru
1 bílek
30 g hladké mouky
Bílky ušlehejte dotuha, poté přimíchejte cukr, žloutky a nakonec opatrně všlehejte mouku. Toť vše! Žádný prášek do pečiva není potřeba!
Pokud chcete vanilkový korpus, tak místo části cukru dejte vanilkový cukr.
Pokud chcete kakaový korpus, tak místo 1/3 mouky dejte kvalitní kakao.
Peče se tak dlouho, dokud špejle není suchá a korpus se neodlepuje od stran formy. Čas záleží na velikosti formy a množství těsta. Ale to nebude pro kuchaře/kuchařku, která už párkrát pekla problém odhadnout :-). Já peči při 180°C.
Plnění dortu:
1) 4 šlehačky (aspoň 30%), cukr dle chuti, ztužovač (přidávám nastrouhanou čokoládu)
2) 1 puding Zlatý klas, 400 ml mléka, 2 PL cukru
Zdobení: dle fantazie :-)
Láska k vaření a dobrému jídlu mě provází už od dětství. Jako malá jsem strašně ráda pomáhala mamce s pečením vánočního cukroví a snad od devíti let jsem pekla, vařila a kuchtila dobrůtky. Mám dva sny týkající se vaření. První velký sen je otevřít si jednou svou malou cukrárnu. Mým druhým snem bylo založit si blog o vaření a jídle. Tento sen jsem si nyní rozhodla splnit. Vítejte u mě v kuchyni. Přeji Vám dobrou chuť! Leňulka
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Veru korpus musí byť ľahký, krému striedmo a potom je to ono!
OdpovědětVymazatmáš to prostě nádherné ;-) hlavně z toho prvního a posledního jsem naprosto unešená ;-) šikulka moje
OdpovědětVymazatPáni, připadám si jako v továrně na dorty, mňam! Souhlasím s tebou, korpus pěkně měkký a vláčný, žádný sušák a k tomu dobrý krém. Upřímně mi máslové krémy nevadí, pokud to není jen máslo+cukr (to mám ráda jen v malém množství. např. na cupcaku), jinak úplně miluju krém másla+cukru, do kterého se zašlehá vanilková kaše/pudink. No a kdyby bylo po mém, tak krému je stejně jako těsta, protože já jsem strašně na krémy :D
OdpovědětVymazatTy jo, pěkný :)) Nejhorší varianta dortu je dusivý a těžký ořechový korpus s ještě těžším máslovým krémem :D Nejradši mám nadýchané krémy, klidně i šlehačkové, jinak je moc nemusím :)
OdpovědětVymazatnádherné torty, teda klobúk dole, si velmi šikovná! Fakt ťa obdivujem, lebo ja v tvojom veku, som vôbec nevedela piecť. Lenka, držím silno palce, aby sa ti splnil aj ten prvý veľký sen, lebo máš na to! :-))
OdpovědětVymazatJá zdaleka nejradši dělám poctivý piškot, ve kterém se žloutky s cukrem šlehají i elektrickým šlehačem aspoň 10 minut a ta pěna z nich je potom skoro bílá. Pak se přimíchá hladká mouka a nakonec bílky. Ale Lenčin recept je jednodušší, to uznávám :), dělám takhle roládu nebo "víkendové" buchty, když se mi s tím nechce tak babrat, protože je to i tak vážně dobré. Apropo, pokud děláte vícebarvený korpus, který nejde prokrojit a tím pádem pak na krajích "padá", je na to jednoduchý trik: vezměte obruč dortu, tu tužkou obkreslete na pečicí papír a těsto vykreslete spirálou do kruhu pomocí cukrářského sáčku na zdobení (opatrně! je to piškotové těsto!!!). Je to trochu pracnější, ale těsto je pak rovnoměrně silné po celé ploše. A pokud děláte prořezávaný dort a chcete mít jistotu, že bude navrch rovný... Já dělám o půl dávky víc, aby byla forma opravdu hodně plná, když těsto vyteče, tak je to jedno - povrch totiž zásadně seřezávám - do "bublinek" těsta se ostatně lépe zachytává krém, který pak neklouže ani při potírání polevou.
OdpovědětVymazatdobrý den paní jano. Děkuji za váš komentář. ten druhý jsem smazala, je to můj blog a mohu si zde prezentovat co chci. Nenechám se urážet. Výhodou internetu je to, že nemusíte navštěvovat stránky, které se vám nelíbí ;-)
VymazatPřeji hezký večer