aneb řecký guláš ;-) . Výborná mňamka, kterou jsem byla okouzlená a šíleně mi zachutnala.
Přesný recept jsem si ale z Corfu bohužel nedovezla, jen představu a chuťové vzpomínky. Hledala jsem tedy recept, který jsem pak dochucovala podle vzpomínek až do výsledné chuti, která mě alespoň na okamžik vrátila do stínu olivovníku v liapadeské taverně.
Na Stifado si připravte kusanec hovězího zadního. Nějaký pěkný kousek. Já vařím tak z kilového kousku a vyšly mi 4 porce. Stejné množství cibule (1 menší cibuli, plus asi 400g malinkých cibulek).
Na olivovém oleji opečte dozlatova cibuli, poté přisypte na kostky nakrájené maso a nechte zatáhnout. Poté maso zalijte 1 konzervou loupaných rajčat a 3 stroužky česneku, dolijte vodou tak, aby bylo maso pod hladinou. Teď přijde na řadu koření: 2 bobkové listy, 1/2 lžičky mleté papriky, kousek skořice v celku, trošku majoránky, 6 kuliček pepře, rozmarýn a sůl. Nakonec přisypte malé cibulky, zakryjte a pokličkou a vařte, dokud maso nebude měkké. Mě to trvalo asi 70 min. Poté zahustit moukou nebo chlebovou střítkou a dochutit. Výsledná chuť by měla být lehce nasládlá, lehce nakyslá, ale hlavně silně cítit hovězím a rajčaty!
S výslednou chutí jsem byla spokojená, jen příště uberu trošku vody, aby bylo méně omáčky, stejně jako v Řecku. Ale tento recept je moc dobrý a stojí za vyzkoušení. :-)
Zde je fotka Stifada z Řecka...
Fotku mého Stifada přidám zítra, papkat budeme až uleželý gulášek, tak jak bývá nejlepší. :-) Tak fotku jsem odebrala, protože vyfotit guláš, aby to vypadalo hezky mi prostě nešlo... :-D Ale i tak to vyzkoušejte... :-)
Vaše Lenča
Láska k vaření a dobrému jídlu mě provází už od dětství. Jako malá jsem strašně ráda pomáhala mamce s pečením vánočního cukroví a snad od devíti let jsem pekla, vařila a kuchtila dobrůtky. Mám dva sny týkající se vaření. První velký sen je otevřít si jednou svou malou cukrárnu. Mým druhým snem bylo založit si blog o vaření a jídle. Tento sen jsem si nyní rozhodla splnit. Vítejte u mě v kuchyni. Přeji Vám dobrou chuť! Leňulka
kam zmizela ta tvoje fotka beru? každopádně to vypadá úžasně, hlavně mě láká, že to má mít výraznou chuť RAJČAT a hovězího :-) rajčata bych mohla mít k snídani, obědu i večeři :D
OdpovědětVymazatno koukala jsem na tu fotku a moc lákavě to nevypadalo, tak jsem to radši odstranila... :-)
OdpovědětVymazata mě se to líbilo ;-)
OdpovědětVymazat