čtvrtek 24. listopadu 2011

Ježíšek nebo Santa Claus?

Trošku odbočíme od jídla. Miluji Vánoce, miluji advent. Nadevše. Je to pro mě nejkrásnější období v roce a nenechám si jej znechutit davy lidí, kteří se v obchodech přetahují o dárky za tisíce. U mě jsou Vánoce o něčem jiném, o atmosféře, o tom, že trávíme čas jako rodina společně, o cukroví, o období klidu a lásky. A taky o očekávání Ježíška. A právě o něm bude mé dnešní zamyšlení.

Ježíšek nebo Santa Claus?
Jednoznačně Ježíšek. Ale upřímně, jak jste si Ježíška jako malí představovali? Jako fousatého starého pána, který jezdí na saních a má červený obleček? Pokud ano, tak jsme na tom stejně.
A čím víc jsem dospělejší, tím víc musím nad Ježíškem přemýšlet. Ano, líbí se mi klasické české Vánoce, betlém, zvyky,... Ale na druhou stranu si  nedokážu představit Ježíška, to miminko v jesličkách, představit, že by mi nosil dárky.
A co se týče Američanů, tak to mají senzačně promyšlené. Nemají jen jednoho Santu, který by to logicky za jednu noc nestačil roznosit, ale mají i spoustu Santových pomocníků. A ti sobi. Miluji Santovy soby!!
Takže abych uzavřela myšlenku, tak pro mě je prostě Ježíšek starý vousatý pán na saních, které táhnou sobi. Mě nosí dárky Ježíšek, i když nevypadá tak jak miminko na slámě či ukřižovaný Ježíš Kristus. Prostě se mi do této atmosféry více líbí tak, jak ho vyzobrazují Američané. Jen mu prostě říkám Ježíšek.
A jak jste na tom vy? Kdo nosí dárky Vám?
A vždycky na Štědrý den, když se setmí, tak koukám s okna, pozoruji měsíc nad lesem a čekám jestli náhodou neuvidím Ježíška... Takto...
Jednou, jednou jsem ho málem zahlídla... Taťka ho viděl, volal mě, ale když jsem přiběhla, tak jsem slyšela už jen cinkání...

4 komentáře:

  1. U nas taktiez Jezisko - jednoznacne!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. U nás taky ježíšek! Ačkoli jsem nevěřící, líbí se mi, že nemá přesnou podobu. Je tu prostor pro fantazii, to mám ráda. Docela mě mrzelo, když Kaufland dal Ježíškovi podobu - s tou se tdy neztotožňuji ani omylem! Taky souhlasím, že Vánoce jsou o klidu a pohodě!

    OdpovědětVymazat
  3. no mě osobně se ten z Kauflandu taky nelíbí, ale máš pravdu... je super, že si jej každý může představit po svém ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Lenko,

    k tvé přestavě o Ježíškovi bych měl jedno...nikde není psáno že k lidem Ježíšek chodí oknem nebo komínem nebo dveřma jako civilizovaný člověk.
    Ježíšek nás obdarovává a je jedno jakým způsobem to dělá, jestli kouzlem či jiným způsobem, je to prostě magická nadpřirozená bytost.
    Já osobně sem pro Ježíška a nikdy svůj názor nezměním a Santu z celého srdce nesnáším protože strká nos tam kam nemá a nahlodává tradiční české Vánoce.
    A když se starý tlustý Santa dokáže protáhnout komínovou dírou o průměru 20 cm a pravděpodobně někdy asi uvízne v klasických hořících kamnech protože né všichni mají doma krb...tak proč by Ježíšek nemohl obdarovávat lidi aníž by ho při tom někdo viděl???
    To bude asi tak všechno co sem měl na srdci ... jinak ti přeji krásné a pokojné svátky :) ADAM

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...