Ano, nemůžu se už dočkat... Už se to blíží. Už jsem si ozdobila okna sněhovými vločkami, nakoupila jsem nějaké drobnosti a v neposlední řadě jsem si připravila vanilku ;-). Aneb udělala jsem si domácí vanilkový cukr a domácí vanilkové aroma.
Vím, že spousta Vás si takto vanilku připravuje, ale předpokládám, že sem chodí i tací, kteří ocení postup na jejich přípravu.
Domácí vanilkový cukr - klasicky se dělá tak, že vezmete cukr krystal, dáte do mixéru a přidáte semínka z vanilkového lusku. Zapněte mixér a mixujte do té doby, než se "z krystalu stane moučka". :-)
Já si ale připravuji "zdravější" verzi a to tak, že místo bílého cukru používám cukr třtinový. Chuťově mi přijde lepší, než vanilkový cukr z bílého cukru. Nevím jak bych to popsala, ale má ještě kromě vanilkové chuti i takovou lehce karamelovou ;-).
Domácí vanilkové armoa - nevím jak Vám, ale mě přijde vanilkové aroma v obchodech dosti předražené. Dělám si je doma a je chuťově naprosto perfektní a nenáročné na přípravu.
Stačí si vzít lahvičku, do které nalijete vodku (nebo jiný alkohol, jde i rum, ale aroma pak již není tak univerzální pro specifickou chuť rumu) a přidáte rozkrájené vanilkové lusky. Dejte do chladna a nechte tak měsíc odstát. Když si vzpomenete, tak s tekutinou zatřepejte. Já do lahvičky postupně přihazuji i prázdné vanilkové lusky, když přidávám někam vanilková semínka.
Využití aroma je snad ještě lepší než vanilky samotné, alespoň podle mě. Přidávám ji po kapkách do bábovek, pudingů, krémů, palačinek ;-).
A když ubyde, tak zas doliji vodkou.
Mňam :-)
Mimochodem domácí vanilkový cukr či aroma v pěkných dózičkách zajisté potěší i jako dárek. :-)
Láska k vaření a dobrému jídlu mě provází už od dětství. Jako malá jsem strašně ráda pomáhala mamce s pečením vánočního cukroví a snad od devíti let jsem pekla, vařila a kuchtila dobrůtky. Mám dva sny týkající se vaření. První velký sen je otevřít si jednou svou malou cukrárnu. Mým druhým snem bylo založit si blog o vaření a jídle. Tento sen jsem si nyní rozhodla splnit. Vítejte u mě v kuchyni. Přeji Vám dobrou chuť! Leňulka
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Ahoj, jsem zvědavá kolik vůně a chuti se uvolní do té vodky s lusky:) Je to dobrý nápad. Pak napiš jaké to bylo.
OdpovědětVymazatJana
Jee kočko ty jsi akční :-) tolik nových příspěvků! Super :-D Vanilkový cukr dělávám taky a překvapivě taky z třtinového cukru. Boží :-)
OdpovědětVymazat