čtvrtek 17. listopadu 2011

Pečené kuře lehce inspirováno Jamiem

Začalo to tak, že jsem přijela k rodičům, nikdo doma. V ledničce kuře a v tom mi volá mamka, že mám udělat něco k jídlu. Hm... Jenže co teď? Měla jsem v plánu udělat kuřecí roládu, ale popravdě se mi nechtělo vykošťovat ještě napůl zmrzlé kuře a na obyčejné pečené kuře jsem neměla chuť.
V tom jsem si vzpoměla na Jamieho a jeho úžasné recepty, jenže... neměla jsem po ruce ani jeho kuchařky ani internet, tak jsem se snažila si vzpomenout, jak kuře, v jednom svém videu, vařil božský Jamie.


 Kuře jsem rozpůlila, zbavila páteře (využiji na výborný vývar). Do pekáčku jsem vložila asi 10 dkg na plátky nakrájené máslo a 10 dkg slaniny nakrájené na kostky. Na tuto směs jsem položila kuře, které jsem opepřila, osolila a zasypala rozmarýnem (hodně, asi 2 lžíce), posypala asi 8 stroužků na kostky nakrájeného česneku, půlku citronu rozkrájeného na osm částí. Toto vše jsem podlila 1 dcl bílého vína a zhruba 2 dcl kuřecího vývaru.
Kuře jsem přikryla a dala péci do trouby vyhřáté na 150°C. Prvních 40 minut jsem pekla bez dívání, poté jsem podlila a pekla dalších 20 minut přikryté. Poté jsem kuře odkryla a pekla další hodinu s tím, že jsem každou chvilku kuře polévala šťávičkou. Dobu upravte podle potřeby. Jde o to, aby kuře bylo uvnitř šťavnaté a na povrchu křupavá kůrčička. :-)

Jako přílohu jsem připravila šťouchané brambory s na másle opečeným pórkem.
Jedním slovem luxus. Budete překvapeni nezvyklou kombinací chutí!!! Opravdu.

8 komentářů:

  1. Ďakujem za tip. Už je v rúre! Uvidíme! S tým rozdielom, že som nemal doma klasické víno, len šumivé. Ale to nevadí otvoril som aj to a zvyšok sa dopije. :-) Potom pošlem aj foto!

    OdpovědětVymazat
  2. super ;-) tak doufám že zachutná, mě chutnalo moc... ale zas co člověk to jiná chuť, že?

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý blog, jsem moc ráda, že jsem vás objevila :) Když dovolíte, budu u vás pravidelným hostem. Zdraví Alena.

    OdpovědětVymazat
  4. Alenko, budu jen ráda. Každý nový čtenář mě vždy velmi potěší :-) Děkuji za chválu. Moc si toho vážím.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...