čtvrtek 23. února 2012

Rumový perník s jablky

Taky milujete perník? Já jej mám nejraději politý čokoládou a posypaný kokosem. Jelikož jsem nemohla najít svůj osvědčený recept, pátrala jsem v časopisech až jsem objevila tento. Recept je z Gurmetu 12/11.
Musím říct, že perník je vláčný, chuťově výborný a poleva jej povyšuje na perník snů :-). Nebojte se změn, klidně vyzkoušejte jiný než váš nejoblíbenější recept na perník. :-) Nebudete litovat.

Suroviny:
350g polohrubé mouky
300 g cukru
350 g strouhaných jablek
2 vejce
10 lžic oleje
2 lžíce kakaa
50 ml rumu (klidně víc ;-) )
250 ml mléka
40 g vanilkového cukru
1 a 1/4 prášku do perníku
1 lžička skořice

Poleva:
3 lžíce medu
50 g másla
2 lžíce kakaa
50 ml rumu
50 g kokosu na posypání

Všechny suroviny na těsto smícháme v míse. Já to dělám tak, že v jedné míse si smíchám sypké věci, v druhé tekuté a poté opatrně spojím.
Nalijte na pekáč (těsto je tužší) a pečte při 180°C asi 40 - 45 minut.

Mezitím co se perník peče, tak si připravte polevu. V kastůlku si rozpustěte máslo, přidejte med. Poté opatrně vmíchejte kakao a nakonec rum.

Až perník dopečete, nechte jej chvíli schladnout. Poté polijte polevou a posypte kokosem. Nechte zatuhnout a poté můžete servírovat.

Dobrou chuť!

Poznámka: Perník je vláčný a vzhledem k šťavnatosti mnou použitých jablek i dost "mokrý", ale výborný! (Vzhledem k této skutečnosti radím případně přidat trochu mouky, ale volte opravdu podle šťavnatosti jablek ;-) ).

3 komentáře:

  1. Pernik som kedysi casto pekavala. Sice bez jablcok a rumu, ale bol fajn. Moze byt celkom prijemna zmena doplnit do pernika jablcka a rum. Lenka, ta ruzicka nadherne doplna tvoje pernickove rezy.

    OdpovědětVymazat
  2. Podobný děláváme do srnčích hřbetů a mám ho odmala strašně ráda :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...