středa 19. října 2011

Kynutá maková bábovka

Máte rádi makové záviny? Jestli ano, tak tenhle recept je jako stvořený pro Vás. Absolutně dokonalý a moooc dobrý moučník plný makové nádivky. Mňaaam. Taky se Vám sbíhají sliny?


Na kvásek si připravte:
2 PL krystalového cukru, 1/4 l vlažného mléka, 1 kostku čerstvého droždí.

Dále si na těsto připravte:
1/2 kg polohrubé mouky, špetku soli, citronovou kůru z 1 citronu, 100 g rozpuštěného másla, 1 žloutek a špetku muškátového oříšku.

Nakonec budete potřebovat ještě na nádivku:
mák cca 300 g (dávám mletý), rum dle chuti (tak 5 PL) - jak já říkám, čím víc, tím líp. Rumem se nikdy nic nezkazí!, 10 PL cukru (zase dle chuti, pokud máte radši sladší, tak víc), 2 PL medu, 1 šálek silné kávy.


Uděláme kvásek a necháme přikrytý v teple vzejít.
Poté si do mísy dáme mouku, sůl, žloutek, máslo, citronovou kůru a muškátový oříšek a zamícháme. Poté přimícháme kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto (případně přidáme mouku) a necháme kynout alespoň 1/2 hodiny.
Mezitím si připravíme nádivku: mák smícháme s cukrem, poté zalijeme rumem, přidáme med a nakonec šálek teplé kávy. Nádivka by měla mít hustou konzistenci.

Po vykynutí těsto vyválíme do obdélníku. Potřeme nádivkou a srolujeme v roládu. Dejte si pozor, aby byl spoj pevně přitisknutý, aby Vám náplň nevytekla. Tuto roládu vložíme do bábovkové formy. Necháme ještě chvíli 40 minut kynout a poté pečeme při 180°C asi 50 - 60 minut.

Pokud by těsto začalo brzo "černat" přikryjem bábovku alobalem.

4 komentáře:

  1. to vyzera fantasticky, prave dnes by som si dala na ranajky jeden kusok:)))

    OdpovědětVymazat
  2. teď si tak říkám proč sakra bydlím tak dalekoo :D

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný, mák miluju :) Hned bych si dala, s hrnkem kakaa :)

    OdpovědětVymazat
  4. Uzasny kolacik, moje deti si velmi pochutnali. Dakujem.
    skmoda.sk

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...