neděle 2. října 2011

Dort rychle, snadno a chutně ;-)

Strašně ráda peču narozeninové dorty. Baví mě to. Sice nejsem odborníkem přes zdobení, rozkrojování dortů a další, ale dělám to ráda a troufám si říct, že moje dorty chutnají.
Při pečení vycházím z toho, že dort musí chutnat v první řadě mě. Nepekla bych nic, co by mi nechutnalo. Naštěstí jsem takový typ, co sní až na koprovku, chobotnice, brouky a vnitřnosti všechno.
Mám zafixováno, jak by neměl chutnat dort a podle toho se řídím. Naštěstí moji nejbližší mají představu ideálního dortu podobnou. Korpus musí být lehký, nadýchaný jako peříčko. A v krému nesmí být tuna másla.
Když jsem byla malá, tak jsem jednou byla s babičkou na oslavě narozenin její kamarádky a tam jsem dostala šílenej dort! Korpus nechutnal nijak a krém bych popsala jako kilo našlehaného másla s cukrem a mýdlem. Ano, opravdu to chutnalo jak mýdlo. A toho příšerného krému bylo v dortu víc než samotného korpusu. Úplná noční můra.
Teď se s Vámi podělím o jednoduchý a chutný recept na dort, tak jak jej mám ráda já a nakonec Vám ukážu fotky pár svýxh dortů. Podotýkám, že je dělám hlavně s láskou a nejsem odborníkem na zdobení a mám se toho ještě spoustu učit.
Recept na korpus:
Je naprosto primitivní. Řeknu Vám rozpis na 1 vejce a vy poté si znásobíte množství tolik, jak budete potřebovat. Já dělám do formy o průměru 26 cm z 6ti vajec.
1 žloutek
20 g cukru
1 bílek
30 g hladké mouky
Bílky ušlehejte dotuha, poté přimíchejte cukr, žloutky a nakonec opatrně všlehejte mouku. Toť vše! Žádný prášek do pečiva není potřeba!
Pokud chcete vanilkový korpus, tak místo části cukru dejte vanilkový cukr.
Pokud chcete kakaový korpus, tak místo 1/3 mouky dejte kvalitní kakao.
Peče se tak dlouho, dokud špejle není suchá a korpus se neodlepuje od stran formy. Čas záleží na velikosti formy a množství těsta. Ale to nebude pro kuchaře/kuchařku, která už párkrát pekla problém odhadnout :-). Já peči při 180°C.
Plnění dortu:
1) 4 šlehačky (aspoň 30%), cukr dle chuti, ztužovač (přidávám nastrouhanou čokoládu)
2) 1 puding Zlatý klas, 400 ml mléka, 2 PL cukru
Zdobení: dle fantazie :-)







7 komentářů:

  1. Veru korpus musí byť ľahký, krému striedmo a potom je to ono!

    OdpovědětVymazat
  2. máš to prostě nádherné ;-) hlavně z toho prvního a posledního jsem naprosto unešená ;-) šikulka moje

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, připadám si jako v továrně na dorty, mňam! Souhlasím s tebou, korpus pěkně měkký a vláčný, žádný sušák a k tomu dobrý krém. Upřímně mi máslové krémy nevadí, pokud to není jen máslo+cukr (to mám ráda jen v malém množství. např. na cupcaku), jinak úplně miluju krém másla+cukru, do kterého se zašlehá vanilková kaše/pudink. No a kdyby bylo po mém, tak krému je stejně jako těsta, protože já jsem strašně na krémy :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jo, pěkný :)) Nejhorší varianta dortu je dusivý a těžký ořechový korpus s ještě těžším máslovým krémem :D Nejradši mám nadýchané krémy, klidně i šlehačkové, jinak je moc nemusím :)

    OdpovědětVymazat
  5. nádherné torty, teda klobúk dole, si velmi šikovná! Fakt ťa obdivujem, lebo ja v tvojom veku, som vôbec nevedela piecť. Lenka, držím silno palce, aby sa ti splnil aj ten prvý veľký sen, lebo máš na to! :-))

    OdpovědětVymazat
  6. Já zdaleka nejradši dělám poctivý piškot, ve kterém se žloutky s cukrem šlehají i elektrickým šlehačem aspoň 10 minut a ta pěna z nich je potom skoro bílá. Pak se přimíchá hladká mouka a nakonec bílky. Ale Lenčin recept je jednodušší, to uznávám :), dělám takhle roládu nebo "víkendové" buchty, když se mi s tím nechce tak babrat, protože je to i tak vážně dobré. Apropo, pokud děláte vícebarvený korpus, který nejde prokrojit a tím pádem pak na krajích "padá", je na to jednoduchý trik: vezměte obruč dortu, tu tužkou obkreslete na pečicí papír a těsto vykreslete spirálou do kruhu pomocí cukrářského sáčku na zdobení (opatrně! je to piškotové těsto!!!). Je to trochu pracnější, ale těsto je pak rovnoměrně silné po celé ploše. A pokud děláte prořezávaný dort a chcete mít jistotu, že bude navrch rovný... Já dělám o půl dávky víc, aby byla forma opravdu hodně plná, když těsto vyteče, tak je to jedno - povrch totiž zásadně seřezávám - do "bublinek" těsta se ostatně lépe zachytává krém, který pak neklouže ani při potírání polevou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobrý den paní jano. Děkuji za váš komentář. ten druhý jsem smazala, je to můj blog a mohu si zde prezentovat co chci. Nenechám se urážet. Výhodou internetu je to, že nemusíte navštěvovat stránky, které se vám nelíbí ;-)
      Přeji hezký večer

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...