pondělí 11. července 2011

Tofu na zelenině s pohankou

Snažím se jíst zdravě. Neříkám, že nemiluju středně propečený steak s opékanýma bramborama, svíčkovou se šesti a další dobroty, ale snažím se vyvažovat tyto "bomby" něčím zdravějším. Od té doby, co bydlím s přítelem a tím pádem i vařím jsem se naučila zkoušet nové potraviny.
Odkojena jsem byla typickou českou kuchyní a zdravá strava pro mě bylo hanlivé slovo. Jenže pak jsem poznala přítele a jeho mamku, která sebe i svou rodinu stravuje zdravě. Patří jí velký dík, protože díky ní jsem se naučila nejen jíst, ale časem i vařit chutná a dobrá jídla, která jsou navíc i zdravá. A řeknu Vám, tak zeleninová a vegetariánská jídla lahodí nejen tělu, ale i oku.

Vzhledem k tomu, že chci dále pokračovat v seznamování Vás s netradičníma potravinama, tak "pro Vás" budu z těchto ne příliš typických potravin i vařit.
Mezi nejdůležitější plus, co se zdravých jídel týče, bych zařadila to, že většinou toho sníte hromadu, je to zdravější a není Vám pak ještě x hodin těžko.

Dnes recept na marinované tofu kousky na zelenině s pohankou.
Pohanku propláchněte studenou vodou a vařte v poměru 1 díl pohanky a 1, 5 dílu vody. Doporučuji cca 80g pohanky v syrovém stavu na 1 strávníka. Vařte zhruba 10 min, poté odstavte a nechte pod pokličkou 30 minut dojít. Vodu neslívat, neměnit, nic. Pohanka uvolňuje rutin, který mimo jiné prospívá cévám, snižuje "zlý" LDL cholesterol a pomáhá vstřebávání vitamínu C. Proto by byla škoda jej vylít do dřezu ;-).  (O pohance podrobněji v nejbližších dnech v samostatném článku :-)).

(uvedené množství je zhruba pro 2 porce)
Na pánvi orestujte 1 střední cibuli na kostičky, přidejte 1 velkou papriku na kostičky a nechte ji změknout. Poté přihoďte na pásky pokrájené 1 marinované tofu (koupíte v každé dobré zdravé výživě, dnes už i celkem běžně ve velkých supermarketech - hledejte v chladících pultech!), zase chvíli orestujte. Poté přidejte 1 rajčata z plechovky i s omáčkou a na kolečka nakrájený pórek (ten podle libosti). Pro dobrou chuť přilijte 1dcl silného hovězího vývaru, nebo opět 1 kostku hovězího bio bujonu. Chvíli povaříte a je to. :-)

2 komentáře:

  1. To zní lákavě- ale ten bujon by šel nahradit např. zeleninovým vývarem, ne?

    OdpovědětVymazat
  2. ano samozřejmě. však i v receptu stojí 1 dcl silného hovězího vývaru nebo 1 kostku hovězího bujonu ;-) tak jako tak je to dobré, ale v případě kostky volit bio a bez glutamátu ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...