středa 13. července 2011

Cizrna

Cizrna neboli římský hrách patří mezi luštěniny. Cizrna je vhodnou potravinou při dietě, ale také pro vegetariány, vegany, makrobiotiky, celiaky, diabetiky, těhotné a kojící ženy i pro děti. Pokud jste ji zatím nejedli, tak ji určitě vyzkoušejte.
Zdroj: varimezdrave.cz

 Obsahuje totiž skoro všechny důležité vitamíny a minerály. Věděli jste, že cizrna obsahuje až 3x více železa než maso? Dále je plná kyseliny listové, hořčíku, mědi, fosforu, draslíku, thiaminu, vitamínu B6 a zinku. Obsahuje, stejně jako např. ryby, zdravé omega-3 tuky, které zpevňují cévy, udržují pružnou a zdravě vypadající pokožku a také působí protizánětlivě. Někdy je nazývána "bojovníkem proti civilizačním chorobám".

Navíc cizrna společně např. s červenou čočkou a adzuki fazolemi patří k nejsnáze stravitelným luštěninám.
Jak připravit cizrnu?
Důležité je si cizrnu namočit dopředu. Minimálně nechte cizrnu namáčet 8 hodin, ale klidně až 48 hodin. Důležité je cizrnu proplachovat a dávat stále do nové vody. Toto praktikujte tak 2x denně.
Proč je důležité cizrnu máčet tak dlouho? Bobtnáním dochází ke klíčení a právě během klíčení dojde k enzymatickým procesům a cizrna je pak chuťově lepší, výraznější a stravitelnější.
Cizrnu zalijte jenom tak, aby byla ponořená a vařte v nezakrytém hrnci bez zakrytí do změknutí. K lepší stravitelnosti přidejte k cizrně asi 2 cm proužek mořské řasy. Cizrnu nesolte! Po uvaření cizrnu sceďte a používejte dále podle receptu. Abyste docílili ještě lepší stravitelnost, tak můžete uvařenou cizrnu oloupat. Jde to celkem snadno a ve slupce se nachází nejvíce nadýmavých látek z celé potraviny. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...