čtvrtek 14. července 2011

Nejoblíbenější ovocný koláč

Recept na bublaninu jsem sem dávala nedávno. Bublaninka byla výborná, ale přesto mi tady chybí recept na mou nejoblíbenější ovocnou buchtičku. Dnes jsem pekla, tak jsem ji i nafotila a tady je :-).


Připravte si 30 dkg cukru (já dávám je  15dkg třtinového a bohatě to stačí) a ušlehejte jej do pěny se 4 žloutky a 8 lžicemi oleje. Poté přimíchejte 300 g polohrubé mouky s 1 práškem do pečiva (já nahrazuji vinným kamenem). Úplně nakonec zašlehejte sníh ze 4 bílků.
Troubu předehřejte na 180°C. Těsto pokryjte hojně meruňkami a borůvkami. Nakonec ještě posypte drobenkou, kterou zhotovíte z 5 dkg másla, 5 dkg třtinového cukru a 5 dkg hrubé mouky.
Pečte asi 30 minut.
A proč ji mám nejraději? Protože je jednoduchá, vždycky se povede a chutná výborně s jakýmkoliv ovocem. Pokud použijete zralé a sladké ovoce, tak buď uberte jako já cukr v základu, nebo již nesypte drobenkou, aby moučník nebyl přeslazený. Tento psaný recept - beze změn - je vhodný např. na kyselý rybíz. :-)

Hodnocení: 8 z 10

3 komentáře:

  1. Ahoj Lenka. Dakujem za tvoju navstevu u mna. Ako vidis, tvoje pozvanie som prijala. Na tvojom blogu som nasla zopar skvelych veciciek, ktore prilezitostne vyskusam. Drzim ti palceky, nech sa ti v blogovani dari. Zelam ti co najviac sledovatelov a navstevnikov,ktori zaiste najdu u teba inspiraciu. K tomuto receptu by si mohla prosim doplnit velkost plechu a este by ma zaujimalo co je to vinny kamen? Vdaka Papa Ada

    OdpovědětVymazat
  2. průměr formy je 28 cm. Ale dělám to i na plech 30 x 30 cm. :-)
    Jinak vinný kámen je zdravá alternativa kypřícího prášku bez fosfátů apod. :-) určitě o něm budu psát v nějakém z dalších článků :-) jeho výhodou mimo jiné je to, že v těstě není cítit.. jakože není cítit ta chuť prášku, když se ho dá víc :-) a je výborný... sáček 40g stojí okolo 17 Kč a vydrží mě tak na 2 - 3 buchty.... :-)
    jinak děkuji za návštěvu

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...