pátek 8. července 2011

Slaný dort

Strašně ráda peču dorty. Vždycky se těším, snad víc než oslavenec, na narozeniny, až zas budu moci upéci nějaký dobrý dort. Poslední, kdo měl narozeniny, byl taťka. A protože jeho nejoblíbenější - Sacher - jsem mu pekla loni, letos jsem se rozhodla, že ho překvapím slaným dortem. A jak se mi povedl můžete posoudit sami :-).

To byste nevěřili, kolik času mi dalo sehnat recept na slaný dort. Do vyhledávače jsem zadala "Slaný dort" a vyjela mi miliarda odkazů, tak jsem se zaradovala. Jenže... Všechny byly založené na stejném principu. "Vezměte 2 balení toastového chleba, pomazánku a mažte, mažte, mažte..." Cooo? A co třeba nějaké těsto? Hm? Nic. Nikde nic.
Nakonec jsem ale přeci jen našla. Na stránkách topreceptů od uživatelky Montanky.
Recept:
Nejprve si dejte na páru vařit zeleninu nakrájenou na kostky. Zvolte takovou, jakou máte rádi, já povařila 1 papriku.
V míse smíchejte 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, pepř, papriku, majoránku, bazalku, oregáno a provensálské koření. Poté přidejte 1/2 hrnečku oleje, 1 hrneček mléka a žloutek. Poté přimíchejte sníh z bílku, uvařenou zeleninu a na kostky nakrájenou klobásku.
Pečeme při 200°C do zlatova, zhruba 30 min.

Připravte si oblíbenou pomazánku, velké množství. Já dělala z 2 pomazánkových másel, másla, majonézy, křenu, česneku a koření a bylo toho málo! Doporučuji alespoň dvounásobnou dávku!
Po upečení dortu a vychladnutí, jej podélně rozřízněte a hojně promažte pomazánkou. Čím více tím lépe! Poté potřete celý dort i boky. Poté nezbývá nic jiného, než dort nazdobit. fantazií se meze nekladou. Určitě nezapomeňte na uzeniny, sýry a zeleninku.

4 komentáře:

  1. Vida, další vařící nadšenec. Určitě se zase přijdu mrknout!

    OdpovědětVymazat
  2. teda Lenka, aj slané torty robíš krásne! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, strašně ráda tvořím cokoli... jen nemám tolik příležitostí... nejraději bych pekla pořád :D

      Vymazat
    2. Ahoj Lenka, to verím a vidno že všetko robíš s láskou a že ťa to baví. Nech sa ti tak naďalej krásne a dobre darí!:-))

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...